Surprizele pregătite la EducaTIFF 2014 | TIFF

Surprizele pregătite la EducaTIFF 2014

20.05.2014 15:39
Filme premiate, invitaţi, un Cinepiano, o lecţie de actorie, seminarii de critică de film și ateliere de animație

Programul de educație cinematografică EducaTIFF revine anul acesta cu o rețetă și mai savuroasă. Filme premiate, invitaţi speciali, un spectacol Cinepiano, lecţie de actorie cu „copii-vedete de cinema”, seminarii de critică de film, ateliere de animație și alte activități vor face deliciul celei de a VI-a ediții. Copiii dornici să descopere lumea filmului se pot înscrie la activitățile EducaTIFF până în data de 29 mai, pe adresa de email: [email protected].

EducaTIFF 2014, care se va desfășura în perioada 30 mai – 4 iunie, aduce în atenția micilor cinefili șase lungmetraje, majoritatea răsplătite cu premii importante la festivalurile internaționale de profil. A fi și a avea (Franța, 2001), care va fi proiectat în 30 mai, de la ora 10:00, la Cinema Victoria, va deschide ediția din acest an a EducaTIFF, în prezența regizorului, Nicolas Philibert. Votat Cel mai bun film documentar la Premiile Academiei Europene de Film în 2002, A fi și a avea ne dezvăluie povestea școlilor din Franța cu o singură clasă, unde toţi copiii din sat se află în grija unui învăţător. Între introversiune şi o atitudine deschisă către lume, mici grupuri eclectice convieţuiesc zi de zi, la bine şi la rău.

Filmul de deschidere va fi urmat de pelicula norvegiană Șutează!, care va da startul unei serii nordice foarte interesante. Anja este o fetiţă plină de energie care adoră fotbalul, deşi colegul ei Jonas nu crede că acest sport e potrivit pentru fete. Cu simţul umorului, Anja nu bagă în seamă răutăţile lui Jonas, fără să ştie că ostilitatea lui e, de fapt, semn că o iubeşte. Când Anja este diagnosticată cu leucemie şi nu mai poate participa la un campionat de fotbal, Jonas vine cu o idee ieşită din comun.

Cea de a doua zi din cadrul EducaTIFF va debuta, la Cinema Florin Piersic, de la ora 11:00, cu un proiect special, prima animație 3D proiectată în cadrul acestui program. O co-producţie Suedia-Danemarca, Peste mări și țări este cel de-al doilea film regizat de Esben Toft Jacobsen, cunoscut publicului EducaTIFF pentru animaţia Ursul uriaş, cel mai vizionat film la ediţia din 2012. Mitologia greacă şi fabulele nordice au fost un punct de pornire pentru regizorul danez, care relatează povestea lui Johan, plecat într-o călătorie pentru a-şi găsi mama.

Lungmetrajul olandezului Dave Schram, Regret!, va rula în data de 1 iunie, la Cinema Victoria, de la h 12:30, în prezenţa unuia dintre protagonişti, Stefan Collier.  Producţia olandeză s-a dovedit a fi un mare succes şi, până în prezent, a obţinut peste 30 de premii internaţionale, printre care se numără şi Premiul Academiei Europene de Film - EFA Young Audience Award, acordat de juraţii din 17 oraşe europene, din care a făcut parte şi Cluj-Napoca. Filmul va fi urmat de o Lecție de Actorie „Copii-vedete de cinema”, susţinută de actorul Stefan Collier, la Muzeul de Artă (de la h 15:00).

Tot de Ziua Copilului, la Cinema Florin Piersic, de la ora 11:00, Charlie Chaplin, Stan și Bran și Buster Keaton vor prinde viață, într-o  experiență unică: un spectacol Cinepiano, al artistului Tony Berchmans. Venit tocmai din Brazilia, compozitorul și pianistul recreează magia vizionărilor de cinema de la începutul secolului XX, când imaginile mute de pe ecran erau însoțite live de muzică, sunete și zgomote, cântate la pian și alte instrumente. Comedia Big Business (1929), cu Stan și Bran, emoționantul și amuzantul A Dog’s Life (1918), cu Charlie Chaplin, și clasicul Cops (1922), cu Buster Keaton, vor avea parte de suspine, râsete,  bufnituri și melodii create live, la pian. Spectacolul e adus în deschiderea celei de-a doua zile a programului Weekend la Castel.

Filmul leton Te iubesc, mamă!, este un alt răsfăţat al festivalurilor de profil: Marele premiu al secţiunii Generation Kplus la Berlinala din 2013 şi premiul pentru Cea mai bună dramă la Festivalul de Film de la Los Angeles 2013. Lungmetrajul aduce în faţa publicului o poveste captivantă despre puterea vindecătoare a adevărului în relaţia mamă – copil, și va fi proiectat în data de 2 iunie, la Cinema Victoria, de la ora 10:00

Mike își ia rămas bun! este unul dintre filmele-vedetă ale celei de a 6-a ediţii a EducaTIFF. Semnat de olandeza Maria Peters, lungmetrajul a primit, în 2013, premiul pentru Cel mai bun film pentru copii, la Tallinn, precum şi premiul pentru Cel mai bun film la festivalul de la Giffoni. Pelicula prezintă povestea lui Mike, un copil care ajunge în pragul sărbătorilor de iarnă într-un orfelinat. Va reuşi oare Mike să îşi petreacă, în cele din urmă, Crăciunul acasă, alături de mama lui? Filmul va rula în data 3 iunie, de la ora 10:00, Cinema Victoria.

La fel ca în anii trecuți, organizatorii EducaTIFF vor continua seria seminariilor de critică de film, iniţiativă lansată cu scopul de a stimula percepţia critică a elevilor şi de a-i provoca să-şi exprime punctul de vedere asupra filmelor vizionate. Aceste activităţi vin în sprijinul elevilor cinefili care doresc să se înscrie în Competiţia Tineri Critici de Film.

În data de 3 iunie, la 12:30, Muzeul de Artă va găzdui seminarul de critică de film dedicat elevilor din clasele V-VIII şi IX-XII, iar a doua zi, de la ora 13:00, va avea loc un seminar pentru elevii din clasele II-IV. Accesul este liber, pe bază de înscriere. 

După succesul înregistrat de activităţile desfăşurate la ediţia anterioară, EducaTIFF revine cu o nouă serie de ateliere de film pentru copii. În perioada 5 - 8 iunie, copiii de 7-15 ani sunt invitaţi la Muzeul de Artă la ateliere de animaţie (zilnic, între orele 10.00 și 15.00). Pe parcursul fiecărui atelier, participanţii (maxim 30 de elevi/ atelier) vor primi noţiunile necesare privind realizarea unui scurt filmuleţ de animaţie, vor lucra în echipe şi vor construi poveşti şi personaje. Atelierele vor fi susţinute de tinerii regizori Cecilia Felmeri şi Ion Aramă.

Accesul la seminariile şi atelierele din programul EducaTIFF este gratuit, pe bază de înscrieri – persoană de contact Gabriela Manolache, Coordonator proiect Cluj: email [email protected], telefon 0742.302.230.

Biletul de intrare la proiecţiile EducaTIFF este 8 lei. Se recomandă participarea pe bază de rezervări, la aceleaşi date de contact.

Pentru informaţii suplimentare despre EducaTIFF: Ramona Şărbu, Manager proiect: email [email protected], telefon 0733.735.915

Programul de educaţie cinematografică pentru elevi – EducaTIFF este dezvoltat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.

EducaTIFF 2014 este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Sponsor: UPC

Parteneri locali: Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj, Muzeul de Artă, Asociaţia Victoria Film

Parteneri media: Zile şi Nopţi, Monitorul de Cluj, Transilvania Reporter, www.parinticlujeni.ro, www.urbankid.ro, www.copilul.ro, www.sfatulparintilor.ro, www.parinti.com, www.gradinite.com