Despre Cluj | TIFF

Despre Cluj

Cluj-Napoca este unul dintre cele mai mari centre urbane ale României, căruia îi spun „acasă” peste 500.000 de rezidenți permanenți și studenți.

Clujul este un centru al industriilor creative și sediul unui număr record de companii IT, dezvoltarea software fiind una dintre cele mai productive industrii locale. Economia se bazează atât pe investițiile unor mari companii internaționale, cât și pe start‑up‑uri, Clujul fiind orașul românesc cu cele mai multe companii înființate de tineri.

De altfel, tinerii sunt acasă la Cluj, unde funcționează nouă universități de stat și private, inclusiv Universitatea „Babeș-Bolyai”, cea mai mare din România, cu 167 de specializări în facultățile sale.

O viață culturală bogată a animat dintotdeauna orașul, prin cele două teatre dramatice, două opere, teatrul de păpuși, filarmonica și muzeele din domenii variate, de la artă, istorie și etnografie la zoologie sau farmacie. Activitatea acestor instituții de tradiție e completată de o scenă a culturii tinere, independente, reprezentantă de asociații de artiști, galerii și o școală de pictură cu realizări recunoscute la nivel internațional.

Peisajul festivalurilor a evoluat enorm; dacă, la prima ediție, TIFF era singurul eveniment de amploare din oraș, astăzi Clujul este numit „oraș al festivalurilor” datorită numărului mare de evenimente ce au loc pe tot parcursul anului, inclusiv două dintre cele mai mari festivaluri de muzică din România.

Cinematografia are o istorie bogată la Cluj: la începutul secolului XX, aici au apărut primele manifestări ale industriei de profil din Transilvania. În 1913, regizorul Jeno Janovics a început colaborarea cu casa de filme pariziană Pathé şi a turnat în oraş mai multe filme.

Astăzi, Clujul are cea mai mare sală de cinema din România și, de peste 10 ani, stabilește recorduri naționale în materie de spectatori. Investițiile în acest domeniu fac ca azi orașul să fie printre puținele din România care are săli de cinema nu doar în centre comerciale, ci și în cele mai mari cartiere rezidențiale.

TRANSPORT PUBLIC

Puteți călători în Cluj-Napoca cu tramvaie, troilebuze și autobuze, zilnic de la ora 5 la ora 23.00, iar în week-end între orele 6.00 - 22.00 Bilete de diferite tipuri, în funcție de linie sau de durata transportului, pot fi cumpărate de la chioșcuri și automatele din stații. Dacă aveți un număr de telefon mobil pe o rețea din România, ele pot fi plătite și prin SMS.

Compania de Transport Public comunică programul și traseul liniilor pe site‑ul www.ctpcj.ro.

TAXI

Luați întotdeauna doar taximetre aparținând unei companii autorizate; este recomandat să verificați acest lucru în special dacă sunteți la aeroport, la gară sau în apropierea unor puncte de mare trafic, precum cluburi sau restaurante. Prețul normal unei curse este de 2,25 lei / km + 2,25 tarif de pornire.

Puteți comanda taxiuri autorizate la Cluj prin telefon (se aplică tarifele unei convorbiri normale, în funcție de abonamentul dv.) sau prin aplicațiile Clever Taxi sau Star Taxi, disponibile pe sistemele Android sau iOS. De asemenea, multe firme de taximetrie au propriile aplicații.

TERRA FAN: 0040.264.944. NOVA:  0040.264.949. DIESEL 0040.264.946. PRITAX: 0040.264.942. CLIMA & CONFORT: 0040.264.943.

OFICII POȘTALE

Principalul oficiu poștal este situat pe str. Regele Ferdinand nr. 33. Este deschis între orele 8:00 și 18:00, de luni până vineri.

SHOPPING

Iulius Mall - Str. Alex. Vaida Voievod, nr. 53-55, 10:00 – 22:00
Polus Center Florești - Strada Avram Iancu, 492-500, 10:00 – 22:00

BĂNCI