Deși vorbesc despre mai multe feluri și grade de moarte, cele câteva imagini văzute aseară la Gală pulsează de viață și de forță cinematografică. Cu Alex și producătorul ceh Radovan Sibrt (Pink Productions) am stat la un pahar de vin, la petrecerea de deschidere.
De unde a pornit totul?
Alex: Tudor Giurgiu e foarte preocupat de degradarea și dispariția cinematografelor. El m-a rugat să fac un documentar pe tema asta. Mi-am început cercetarea pe internet și din ziarele locale. Am făcut un website, un fel de bază de date în care am adunat totul, am făcut o cartografiere a cinemaurilor. Nimeni nu știa de fapt situația lor. A fost foarte greu să le găsim pe unele, a fost o cursă intensă de la unul la altul, am fotografiat, am adunat enorm. Apoi, pentru documentar, le-am ales pe acelea în care mai pâlpâie încă viața, locuite de adevărate personaje. De fapt, documentarul meu nu e despre cinemaurile care mor, ci despre oamenii din ele, care dispar odată cu ele.
Radovan: E adevărat că, pentru Occident, aici încă mai există locuri și lucruri exotice, bizare. Dar ceea ce mi s-a părut cu adevărat interesant e că, deși asta e o poveste universală – peste tot mor cinemaurile și pelicula, iar nouă, celor care iubim filmul, ni se rupe inima – în alte țări, în Cehia, practic, nu le vezi murind. Ele se transformă încet, pe nesimțite, în altceva, mai nou, mai elegant și dispar pur și simplu. Mor fără înmormântare. Aici le vezi cu adevărat murind, înmormântarea lor e dramatică.
Alex, cum ai făcut toți oamenii ăia să își deschidă sufletul și cum ai găsit asemenea personaje?
Ei așteptau de mult să spună toate lucrurile astea, dar eu am fost singurul care le- pus întrebările. În plus, cartografierea atâtor cinemauri a funcționat ca un casting. La final i-am ales pe cei care apar în film. Mai presus de orice, documentarul meu e o poveste centrată în jurul unor personaje. Fiindcă în cinematografele părăsite poți cel mult să faci câteva poze frumoase, dar mergi mai departe până găsești personajele. Prin ochii lor mă uit la acest fenomen și la toate implicațiile lui.
Când va fi lansat documentarul și care va fi parcursul lui?
Alex: Va fi gata la anul, am adunat o mulțime de povești.
Radovan: Probabil îl vom lansa la anul în iunie. Va avea o premieră locală, vom pregăti cu grijă o strategie de distribuție. Ceea ce țintim sunt festivaluri de documentar de prim rang, precum IDFA sau Sundance.
Interviu realizat de Laura Popescu (AperiTIFF).