Criticul de film Alex Leo Şerban, una dintre personalităţile exponenţiale ale filmului românesc contemporan, s-a stins din viaţă la vârsta de 51 de ani, vineri, 8 aprilie 2011, în urma unei suferinţe îndelungate, provocate de o boală incurabilă (cancer limfatic).
Leo a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai Festivalului Internaţional de Film Transilvania, încă de la înfiinţarea acestuia, în 2002, iar pierderea lui este resimţită de întreaga echipă TIFF.
Născut pe 28 iunie 1959, critic de film, eseist, prozator, traducător, artist vizual, senior editor la revista Dilema Veche, Alex Leo Şerban a absolvit Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti în 1983, fiind şi bursier al Ministerului Culturii din Franţa în 1992, "International Visitor" în SUA, în 1996, şi bursier GE/NEC între 2003 şi 2004. Din anul 1982, a fost prezent (cu eseuri, poezie, proză, traduceri) în majoritatea publicaţiilor culturale româneşti (România literară, Secolul 20, Luceafărul, Contrapunct, Litere, Arte & Idei, Lettre internationale, Ideea etc.) şi în diverse publicaţii străine (Cahiers du cinema, Cover Magazine, Film Comment). A colaborat cu Elle, Idei în dialog, Libertatea, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Ziarul de duminică.
A fost singurul critic român invitat în emisiunea Double Je a lui Bernard Pivot (2004). Realizator şi moderator al emisiunii Fotograme de pe TVR Cultural (2005-2006). Conferenţiar la Lincoln Center, la Universităţile Umea, Humboldt, Pittsburgh şi la Teatrul Naţional din Bucureşti. A prezentat Retrospectiva Lucian Pintilie de la Londra (2004), a curatoriat şi prezentat Festivalul de Film Românesc Romanian Cinema: A Journey, organizat de ICR Londra (2007), şi retrospectiva Shining Through a Long, Dark Night de la Lincoln Center (2008). În ianuarie 2008, a fost ales, în urma unui sondaj pe site-ul www.cinemagia.ro, Criticul de film preferat al cinefililor români. A fost primul beneficiar al Marelui Premiu pentru Jurnalism Cultural, acordat de Fundaţia Timpul, tot în 2008.
De-a lungul timpului, a făcut parte din juriile unor prestigioase festivaluri de film din lumea întreagă, inclusiv din cel al Festivalului Internaţional de Film Transilvania - la cea de-a doua ediţie, în 2003.
Prietenia şi susţinerea acordate de el au contribuit decisiv la afirmarea TIFF pe plan naţional şi internaţional şi a fost întotdeauna unul dintre cei mai îndrăgiţi oaspeţi ai festivalului.
Cei care doresc să îşi exprime sentimentele în legătură cu dispariţia lui Leo o pot face trimiţând un mesaj pe adresa [email protected]. Mesajele vor apărea pe site-ul nostru, într-o secţiune special creată.