Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc este prezentă pentru a treia oară cu un stand dedicat filmului românesc la Berlinale Film Market, din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, desfăşurat în perioada 11-21 februarie 2010.
Amplasat într-o locaţie ce asigură o vizibilitate bună si un trafic de vizitatori ridicat, standul pune la dispoziţia celor interesaţi de industria cinematografică românească numeroase materiale informative, printre care se numără şi catalogul Romanian Films (un compendiu exhaustiv reeditat de APFR ce strânge laolaltă toate producţiile româneşti de lung-metraj şi documentar ce au avut premiera pe marele ecran în ultimii 3 ani (2007-2009), anunţă toate premierele cinematografice din 2010 şi care trece în revistă cele mai importante titluri autohtone aflate în faza de producţie.)
Încă din primle zile ale festivalului standul a fost vizitat de numeroşi străini: producători, selecţioneri la importante festivaluri de film din lume sau jurnalişti ale unor prestigioase publicaţii internaţionale.
O misiune aparte a A.P.F.R. la Berlin o reprezintă susţinerea românilor prezenţi în diferite secţiuni competitive sau noncompetitive ale Festivalului. Astfel, cinematografia românească înregistrează o repetare a succesului de anul trecut, fiind prezentă atât în competiţia oficială, cât şi în secţiunile paralele de lung- şi scurt-metraj.
Eu Când Vreau Să Fluier, Fluier – filmul de debut al regizorului Florin Șerban, produs de Strada Film, concurează, alături de alte 25 de filme, pentru prestigiosul Urs de Aur, trofeul competiţiei oficiale.
Un alt film românesc este mult-aşteptatul debut în lung-metraj al regizorului si scenaristului Constantin Popescu, Portretul Luptătorului La Tinereţe, selectat în secţiunea Forum. România este nelipsită şi din secţiunea de scurt-metraj, filmele Colivia, de Adrian Sitaru (16 min) şi Derby, de Paul Negoescu (20 min) fiind selecţionate în cadrul competiţiei programului Berlinale Shorts.
O altă misiune a APFR la Festivalul de la Berlin o reprezintă şi continuarea susţinerii actorului Dragoş Bucur, reprezentantul României în cadrul programului Shooting Stars.
Pe lângă standul propriu-zis, A.P.F.R. a organizat deja obişnuita petrecere românească – devenită, în ultimii ani, unul dintre cele mai importante şi mai apreciate evenimente de acest tip din cadrul Berlinalei – la care au fost invitaţi producători, distribuitori, reprezentanţi ai fondurilor de finanţare şi organismelor europene de audiovizual, directori de festivaluri, presă de specialitate etc. Aceştia au avut posibilitatea să întâlnească regizorii, producătorii şi distribuitorii români prezenţi la Berlin, să fie informaţi despre progresele evidente ale cinematografiei româneşti şi, nu în ultimul rând, să urmărească un concert exclusiv şi extraordinar oferit de Taraful din Clejani.
Party-ul Romaniei de la Berlin a fost sustinut de Murfatlar.
Standul românesc de la Berlin este organizat în colaborare cu Centrul Naţional al Cinematografiei şi Institutul Cultural Român de la Berlin.