40 de ani de la „Nunta de piatră” | TIFF

40 de ani de la „Nunta de piatră”

07.06.2012 22:01
Nunta de piatră (r. Mircea Veroiu și Dan Pița), unul dintre filmele-reper ale cinematografiei române, își sărbătorește cea de-a 40-a aniversare la TIFF.

 

Pelicula va avea parte de o proiecție specială vineri, 8 iunie, ora 18.00, la Cinema Florin Piersic, în prezența regizorului Dan Pița (Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2009), a scenografului Helmut Stürmer, a directorului de imagine Iosif Demian, a actriței Ursula Woltz și a actorului Mircea Diaconu.

Ceea ce Iosif Demian numea „momentul de vârf al unei prietenii”, este un film realizat la începutul anilor 70, în Roșia Montana, cu mijloace insuficiente, dar cu mult entuziasm. Nunta de piatră este o ecranizare a două povestiri de Ion Agârbiceanu despre lumea locuitorilor din zona auriferă a Țării Moților, la începutul secolului XX, și are două părți: Fefeleaga (r. Mircea Veroiu) și La o nuntă (r. Dan Pița). Imaginea de neuitat a lui Iosif Demian, care a avut ideea originală de a mări contrastele alb-negru ale peliculei, muzica bântuitoare a lui Dorin Liviu Zaharia și Dan Andrei Aldea și scenografia austeră a lui Radu Boruzescu și Helmut Stürmer unesc stilistic cele două părţi. Marilena Șerbănescu a creat costumele, Dan Naum – montajul, iar Gheorghe Mărâi – sunetul.

Actorii Leopoldina Bălănuță, Radu Boruzescu, Mircea Diaconu și George Calboreanu Jr. fac roluri memorabile în film, alături de Nina Domiga, Ursula Nussbacher, Petrică Gheorghiu sau Eliza Petrăchescu.

Filmul, elogiat de critică pentru sobrietate și puterea de esențializare, a fost selecționat la Festivalul de la Cannes, în Semaine de la Critique, în 1973, și a obținut de-a lungul timpului mai multe premii: Premiul Tânărului Creator / Opera Prima oferit regizorilor Dan Pița și Mircea Veroiu de către Asociația Cineaștilor din România (ACIN); Premiul ACIN pentru interpretare feminină (Leopoldina Bălănuță), Premiul pentru arta cinematografică și pentru rol feminin (Bălănuță) la Festivalul de la Ciudad de Panama, în 1974.

Nunta de piatră se află pe locul 6 în clasamentul „Cele mai bune 10 filme românești ale tuturor timpurilor”, stabilite prin votul a 40 de critici, în 2008, și a fost achiziționat de Musem of Modern Art (MoMA) din New York.

Într-un demers nostalgic, directorul de imagine Iosif Demian, stabilit la Sydney din 1986, a revenit acum patru ani în Roșia Montana, reluând drumul echipei de filmat și rememorând, alături de locuitorii care au fost martorii filmărilor, clipele de atunci. Documentarul Memoria de piatră, proiectat și el la TIFF, este rezultatul acestei reîntoarceri.