TIFF 2012 în cifre | TIFF

TIFF 2012 în cifre

12.06.2012 17:07
O nouă ediție TIFF a luat sfârșit la Cluj, după 10 zile în care sute de invitați, jurnaliști și voluntari ai festivalului au animat atmosfera orașului.

TIFF-ul nu se încheie însă aici: grație Casei TIFF, recent inaugurate, proiecțiile, întâlnirile și concertele continuă pe tot parcursul anului. Cinefilii sunt invitați să-i treacă pragul în fiecare zi și să prelungească astfel experiența unică din timpul festivalului.

Festivalul Internațional de Film Transilvania crește de la an la an, dovadă și numărul record de filme proiectate anul acesta: 241 din 46 de țări, cu 21 mai multe decât în 2011. În total, au fost 400 de proiecții care, împreună cu toate celelalte evenimente din programul TIFF, au atras peste 67.000 de spectatori, cu aproape 10% mai mulți decât anul trecut.

Ca în fiecare an, TIFF-ul a adus la Cluj sute de invitați români și străini - regizori, actori, producători și distribuitori, directori de festivaluri, ziariști și critici de film. În total, 1330 de invitați și jurnaliști acreditați au participat la evenimentele TIFF.

De buna desfășurare a sutelor de proiecții, a concertelor și a evenimentelor speciale s-a ocupat o echipă de circa 300 de profesioniști, ajutată de 493 de voluntari - un număr record pentru festival -, cu 88 mai mulți decât anul trecut. Grație apelului lansat de TIFF în Anul european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații, mai mulți oameni cu experiență au acceptat să lucreze cot la cot cu adolescenții și tinerii. Astfel, cel mai tânăr voluntar TIFF a avut 16 ani, iar cel mai în vârstă, Greg Smith, un american din San Francisco – 63 de ani. La ediția precedentă, cel mai „în vârstă” voluntar a avut 33 de ani.

Noul site TIFF, mai atractiv și mai ușor de utilizat, a adus circa 45.000 de vizitatori unici din 93 de țări în cele 10 zile de festival. Versiunea pentru mobil m.tiff.ro a generat circa 5000 de accesări de pe telefoanele mobile. În total, conținutul www.tiff.ro, updatat zilnic cu materiale scrise, foto și video, a avut parte de 92.891 de vizite în timpul festivalului. De la ediția precedentă, pagina de Facebook a primit în jur de 7.000 de noi fani, având în prezent peste 24.000 de simpatizanți. 

TIFF 2012 s-a bucurat de prezența unor invitați prestigioși, care s-au declarat impresionați de entuziasmul spectatorilor și de calitatea selecției. „This festival is really mishto!”, a exclamat Geraldine Chaplin pe scena Teatrului Național din Cluj, la înmânarea Premiului pentru întreaga carieră TIFF 2012. Actrița Melissa Leo, premiată cu Oscar pentru rolul din The Fighter (2010), a susținut un masterclass în cadrul Transilvania Talent Lab, mărturisind la final că energia pe care o degajă festivalul a copleșit-o: „Există atâta speranță și atâta tinerețe în festivalul ăsta, încât, aveți cuvântul meu, vă așteaptă numai lucruri mari în viitor”, a spus Melissa Leo.

Dieter Kosslick, directorul Festivalului Internațional de Film de la Berlin și unul dintre cei mai importanți profesioniști din industria filmului, a venit pentru prima dată la Cluj, iar experiența a fost de neuitat. „Mi-a fost întotdeauna clar că ar trebui să vin la Cluj. Singurul motiv care m-a oprit până acum să fac asta a fost de natură organizaţională. Prima impresie: mi-a amintit de Sarajevo acum câţiva ani. Simţi cu adevărat un entuziasm care s-a declanşat în oraş, cu oameni pe străzi şi în cinema. Vezi cu adevărat că lucrurile vibrează şi sper că sentimentul acesta va fi conservat, pentru că acestea sunt festivalurile ce vor rezista în viitor”, a declarat Kosslick într-un interviu pentru ediția zilnică AperiTIFF.

Renumitul regizor thailandez Pen-Ek Ratanaruang, pe care TIFF-ul l-a celebrat în 2008, în secțiunea 3X3, a susținut un masterclass de regie și și-a prezentat cel mai recent film, Împușcat în cap, în secțiunea Oameni și zei. Cineastul a savurat în mod special întâlnirile cu spectatorii TIFF. „Cred că publicul e grozav. Cred că apreciază cu adevărat tipuri diferite de film. Mi-am dat seama după întrebările pe care le-au pus oamenii. Par să știe foarte bine ce se întâmplă”, a remarcat Ratanaruang.

La rândul său, Robert Olla, directorul executiv Eurimages – fondul Consiliului Europei pentru cinematografie, s-a declarat fericit că a ajuns la Cluj: „În mod esențial, TIFF are reputația printre cei din industrie de a fi un festival neprețuit atât în ceea ce privește filmele bune cât și atmosfera foarte prietenoasă; o combinație esențială pentru optimizarea schimburilor de proiecte și idei între profesioniști”.

Kjartan Sveinsson, membru al trupei Sigur Ros și al juriului Competiției, a fost asaltat cu întrebări atât de fanii formației islandeze, cât și de cinefilii care au văzut documentarul dedicat trupei, Inni (r. Vincent Morisset). „TIFF-ul îmi dă un sentiment plăcut. E foarte relaxant, e bine organizat şi chiar mă simt foarte bine”, a declarat Sveinsson.

 

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR).

Susținut de: Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Centrul Național al Cinematografiei, Primăria şi Consiliul Local Cluj, Consiliul Judeţean Cluj, Institutul Cultural Român, Institutul Cultural Român din New York,  Programul Media al Uniunii Europene

Sponsor oficial: Ursus

Partener festival: Vodafone

Sponsor principal: Terapia Ranbaxy

Maşina oficială: Mercedes Benz

Sponsori: Mastercard, TNT,  Volksbank, HBO, JTI, Nikon, E-On, Electrogrup, Compania de Apa Someș, Tenaris Silcotub, Sony, Petrom, Groupama, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, EnergoBit, ODS, Odeon Cineplex, Eximtur

Cu sprijinul: Institutului de Film Danez,  Ambasadei Regale a  Danemarcei, Ambasadei Norvegiei, Institutului Cervantes, Centrului American, Ambasadei Regatului Tărilor de Jos în România, Ambasadei Coreei de Sud,  Ambasadei Statului Israel, Institutului Goethe, Centrului Cultural German Cluj, Institutului Francez Cluj, Ambasadei Suediei, Ambasadei Portugaliei, Centrului Cultural al Republicii Ungare, Institutului Polonez,  Unifrance

Parteneri industrie: Kodak, Abis, Digital Cube

Partener tehnic: Benq

Partener tehnologic: Brinel

Partener de promovare: Vitrina Advertising

Cu sprijinul: Trend Communication

Co-producător: TVR 1

Partener de monitorizare: Media Image

Parteneri media: TV5Monde, Kiss FM, Digi 24, Evenimentul Zilei, Zile și nopți, Cinematique, Capital, Story, Marie Claire, Beau Monde, Decât o revistă, Esquire, Harper’s Bazaar, BeWhere!, TATAIA

Parteneri media online: Cinemagia.ro, Hotnews.ro, Port.ro, Liternet.ro, Studentie.ro, Feeder.ro, Filmneweurope.com. Filmreporter.ro, Cinefan.ro, Hipmag.ro, Artactmagazine.ro, 121.ro, Clubdiverta.ro, Urban.ro, Orasulm.eu

Parteneri media locali: Transilvania Live, Transilvania Look, Transilvania Tube, Transilvania Reporter, Citynews, TVR Cluj, Realitatea TV Cluj, Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Filmtett, Cinemarx.ro, Oradecluj.ro, Buzznews.ro, Clujlife.com, Știri de Cluj, Transindex, Radio Cluj, Radio Paprika

Mulțumiri: Ro Image 2000, Independența Film, Clorofilm, New Films International, RomâniaFilm, Transilvania Film

Mulțumiri: Senior Interactive și Drumul Ceaiului