Juriu
Irina TROCAN
Irina TROCAN
Născută în 1990, Irina este absolventă a Facultății de Film din cadrul UNATC, secţia Comunicare Audiovizuală, și urmează un masterat în Filmologie în cadrul aceleiași instituții. Colaborează frecvent cu revista Film Menu și a scris despre film pentru Decât o Revistă, SUB25, Film Reporter, Close Up și Acoperișul de Sticlă. Este co-selecţioneră, din 2011, a Festivalului Internaţional de Scurt- şi Mediu-metraj NexT și a fost în juriul Festivalului de Film Francofon de la Namur, precum și al Festivalului de Scurtmetraj Timishort. A fost nominalizată în 2012 la Bursa Alex. Leo Șerban pentru tineri critici și a participat la workshop-urile Festivalurilor de Film de la Sarajevo și Berlin. Anul acesta, Irina a participat în calitate de critic de film la Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de la Cannes.
Maud CHRISTIANE
Maud CHRISTIANE
„Sunt născută în Verviers, Provincia Liège, înBelgia. Am o licență în Fotografie la Școala Superioară de Arte Saint-Luc dinLiège (2011) și un masterat în Artele spectacolului, specializarea Film documentar, la Universitatea din Liège (2014). În cadrul studiilor mele am reușit să asociez pasiunea pentru fotografie și pentru film prin scrierea unei lucrări de licență despre activitatea fotografului și cineastului american Larry Clark, interogând raporturile între imaginea fixă și cea animată (Les Poussières de l’Oklahoma, Les rapports entre photographie et cinéma dans l’œuvre de Larry Clark). Sunt atașată din punct de vedere profesional și sentimental de Festivalul internațional al Filmului Francofon de la Namur, pentru care am lucrat în două reprize (în 2013 și în 2014). În cadrul celei de-a 30a ediții, în octombrie anul acesta, voi fi responsabilă cu coordonarea prezentărilor filmelor. Sunt de asemenea interesată de sectorul producției cinematografice și sper ca, într-un viitor apropiat, să lucrez în acest domeniu.”
Raphaëlle BESANÇON
Raphaëlle BESANÇON
„Am 25 de ani și tocmai mi-am încheiat studiile de jurnalism. Am descoperit cinematografia printr-un curs opțional la liceu și m-am îndrăgostit pe loc! Am continuat să mă interesez de acest domeniu, implicându-mă în mai multe festivaluri de film precum Premiers Plans, de la Angers sau Festivalul filmului spaniol, la Nantes. Am participat și la organizarea unui mic festival de film din regiunea mea, Mamers en Mars. În cadrul stagiilor mele de practică din timpul Facultății de jurnalism, am lucrat pentru un mic săptămânal de film din Nantes, apoi pentru Première, revistă de film națională. În final, am decis să mă dedic jurnalismului pe teme de societate, dacă va fi posibil chiar în străinătate, însă filmul rămâne o mare pasiune pentru mine. Sunt deci încântată să particip la TIFF.”
Teodora BACARAN
Teodora BACARAN
„Sunt în curs de înscriere la un master 2 în Management și Politici culturale în Balcani, în cadrul Universității de Arte din Belgrad și Universității Lyon 2. Parcursul meu universitar s-a creionat în jurul limbii franceze și a spațiului francofon: o licență în limbi moderne aplicate, un masterat în comunicare multilingvă și multiculturală în cadrul UBB Cluj, care a inclus o mobilitate Erasmus la Montpellier. Una dintre abordările propuse în cadrul Masteratului de comunicare multilingvă exemplifica societatea franceză prin prisma cinematografiei (cursul de Cultură și cinematografie în secolul XXI, profesor Ioan Curseu). Acest curs mi-a permis să înțeleg mai bine antropologia culturală franceză și spațiul socio-cultural francez. În viitor, doresc să implementez politici culturale francofone în spațiul balcanic, iar participarea la Juriul francofon TIFF 2015 este o oportunitate unică pentru a crea legături care ar putea apoi fi valorizate în cadrul altor proiecte care au în centru filmul ca instrument de schimb.”
Berta JIMÉNEZ LUESMA
Berta JIMÉNEZ LUESMA
„Am studiat jurnalismul și acum fac un masterat în domeniu. Pe tot parcursul studiilor, producția audio-vizuală a fost o temă centrală (realizarea de documentare, reportaje…). De asemenea, am participat la numeroase proiecte de scurtmetraj, ca actriță sau în spatele camerei sau în cadrul echipei de producție. Sunt o pasionată de film, în timpul studiilor mele în Franța din 2006 în 2008 am animat un club «ciné-passion», unde prezentam filme din toată lumea. Cu această ocazie am putut să particip la festivalul filmului hispano-american din Toulouse. Sunt fondatoarea și redactor-șef al unei reviste culturale online: «Zero Grados» (www.zgrados.com), despre cultura generală și film. Să fac parte din juriul francofon de la TIFF este pentru mine o frumoasă oportunitate de a-mi exprima pasiune pentru cinematografie. ”
Veronika ZWING
Veronika ZWING
„De toamna trecută locuiesc la Cluj, unde lucrez la Institutul de filologie germană. Pe parcursul anului am observat și am participat la viața culturală și artistică remarcabilă a acestui oraș. Festivalul TIFF este punctul culminant și mă bucur nu doar să văd agitația din oraș, ci mai ales să iau parte în mod activ la un festival de asemenea amploare. Apropierea mea de film a avut loc prin intermediul literaturii comparate, unde se compară tot – deci și textele cu filmele. Mă interesează în special multiplele metode și maniere de a spune povești și sunt foarte curioasă de descoperirile pe care le voi face la TIFF.”
Eléonore BONDU
Eléonore BONDU
"După un masterat în administrația instituțiilor culturale, am participat la organizarea ultimelor două ediții ale Festivalului Internațional de la Roche-sur-Yon în echipa administrativă și apoi în cadrul polului de programare pentru publicul tânăr. Lucrez în prezent pentru festivalul de scurt metraje Silence, on court ! Îmi place să merg în cinematografe retrase și să abordez, prin intermediul filmelor, realitățile lumii care ne înconjoară, căci abordările personale și artistice ale regizorilor te fac să vezi lucrurile altfel. După ce am călătorit în America Latină, am dobândit un interes deosebit pentru filmele acestei regiuni a lumii."
Cristiana HILOHI
Cristiana HILOHI
Sunt studență în cadrul Masteratului de Studii Culturale Britanice. Am obținut o licență în franceză-engleză la UBB și am avut ocazia să fac voluntariat în cadrul Institutului francez Cluj și la biblioteca Lectoratului Francez din cadrul universității. Această colaborare m-a interesat mult, de aceea sunt foarte fericită să fac parte din acest Juriu francofon TV5 al festivalului TIFF. Sunt foarte interesată de film, de istoria sa și de noile forme de expresie. Studiile mele mă fac să mă aplec mai mult asupra istoriei imaginilor și a noțiunilor de imaginar vehiculate de cinematografie. Acest juriu este ocazia unică de a împărtăși experiența festivalului cu alți tineri francofoni, în special că anul acesta Clujul este Capitala Europeană a Tineretului.
Juliette Lepoutre
Juliette Lepoutre
După un Master în Lingivistică la Universitatea Sorbona, Juliette Lepoutre primeşte o bursă din partea Ministerului Afacerilor Externe pentru a studia Afaceri Internaţionale în SUA. Cu această ocazie a început să colaboreze cu companii din Silicon Valley.
În 2007 a pus bazele companiei de producţie Movie Partners in Motion Film (MPM Film). Imediat, a produs Pescuit sportiv, filmul de debut al regizorului român Adrian Sitaru (Venice Days 2008) şi Port of Memory al palestinianului Kamal Alijafari. A coprodus, de asemenea, filmul The Turin Horse al lui Béla Tarr, câştigătorul Ursului de Argint la Berlin 2011.
În 2014, Juliette Lepoutre a produs Dzma, de Teona Mghvdeladze Grenade şi Thierry Grenade, selectat la festivalul de la Rotterdam, şi a coprodus Xenia, filmul regizorului grec Panos Koutras, şi Box al românului Florin Şerban.
La Berlin 2015 a anunţat parteneriatul cu Pierre Menahem pentru o nouă companie de producţie, Still Moving. Acum coproduce două proiecte: Pendular, al doilea lungmetraj al Juliei Murat, şi Inimi cicatrizate al lui Radu Jude.
Ștefan Adrian
Ștefan Adrian
Născut în 1974, a studiat la Universitatea Johannis Gutenberg din Mainz, unde a obţinut o diplomă în Studii Filmice, Sociologie şi Management-ul Afacerilor. În timpul studiilor şi după acestea, a colaborat cu mai multe companii de producţie de film.
Între 2005 şi 2008 a lucrat ca manager de proiect pentru Nordisk Büro. A dezvoltat show-uri de modă şi evenimente pentru corporaţii în Germania, Austria, Maroc şi Rusia.
Din 2009 este director de management şi organizare pentru festivalull goEast. Din 2011 este şi directorul executiv al festivalului.
Sheila Seacroft
Sheila Seacroft
Pasionată de cinema încă din copilăria petrecută în anii '50, Sheila este editor şi scriitoare. Acesta este al nouălea an în care va scrie despre TIFF pentru site-ul Jigsaw Lounge, cu care colaborează regulat din 2006. Scrie şi pentru site-ul dedicat artelor Floatationsuite, pe care a publicat mai bine de 600 de cronici de film.
Locuieşte în nordul Angliei şi a fost timp de patru ani consultant pentru selecţia filmelor proiectate la festivalul de film Bradford de la National Media Museum, unde s-a specializat în cinema-ul est-european. A fost unul din fondatorii festivalului de la Sunderland. A fost invitată la şi a scris despre filmele multor festivaluri europene, precum cele de la Ljubljana, Tallinn, Kaunas şi Tbilisi.
Dimitris Kerkinos
Dimitris Kerkinos
Dimitris Kerkinos a studiat Film la Universitatea din Manitoba, Canada, iar teza sa de doctorat, scrisă pentru University of the Aegean, a avut ca subiect "Societatea şi filmul cubanez din anii '90".
A intrat în echipa festivalului internaţional de film de la Salonic în 1999, iar din 2002 este răspunzător de secţiunea Balkan Survey. A realizat mai multe retrospective şi selecţii omagiale pentru regizori şi cinematografii locale pentru festivalul de la Salonic şi pentru festivalul de film documentar de la Salonic.
A publicat eseuri despre cinema şi antropologie şi a fost editorul mai multor monografii despre documentare şi filme de ficţiune.
Roberto Cueto
Roberto Cueto
Robert este membru al comitetului de selecţie al Festivalului de Film San Sebastian, de asemenea responsabil de selecţie pentru Cineteca în cadrul Centrului Cultural Matadero din Madrid şi profesor de Comunicare Audio-vizuală în cadrul Universităţii Carlos III din Madrid.
A predat cursuri şi seminarii în cadrul Şcolii de Film din Madrid (ECAM) şi în cadrul altor universităţi spaniole. A lucrat în trecut ca jurnalist de film şi a colaborat cu festivalurile de film de la Gijón şi Sitges. A coordonat diverse publicaţii şi a contribuit cu articole pentru numeroase lucrări colective.
Miroslav Mogorovic
Miroslav Mogorovic
Miroslav conduce companiile Art&Popcorn Motion Picture Company şi Soul Food Distribution Company. Timp de zece ani, Art&Popcorn Company a participat la producţia a peste douăzeci de filme, devenind astfel una dintre cele mai prolifice companii de producţie din Serbia.
Totodată, Miroslav Mogorovic este directorul departamentului de selecţie al Festivalului de Film de la Palic şi director al instituţiei Cinema Fontana, membră a reţelei Europa Cinema. Dezvoltarea noilor idei şi identificarea nevoilor din piaţă a condus la apariţia platformei web FBO - Festival Box Office, ce furnizează o informaţii detaliate vizavi de succesul filmelor din festivaluri.
Stig Frode Henriksen
Stig Frode Henriksen
Stig Frode Henriksen este un actor şi scenarist de origine norvegiană. Şi-a adus contribuţia la o serie de succese norvegiene, precum filmele Dead Snow, ambele prezentate în cadrul TIFF 2015, şi Hellfjord, producţie TV de renume internaţional în care joacă rolul unui bărbat în vârstă de 69 de ani, Kobba. El a scris ambele filme Dead Snow şi Hellfjord împreună cu regizorul Tommy Wirkola.
Totodată, Henriksen a fost distribuit într-un rol secundar în succesul de casă hollywoodian Hansel & Gretel: Vânătorii de Vrăjitoare şi ar putea fi pe drumul cel bun către celebritatea internaţională.
Jose Miguel Beltran
Jose Miguel Beltran
A studiat jurnalismul şi s-a specializat în cronici culturale, lucrând pentru multă vreme în acest domeniu. În 1992 a fondat o Societate de Film în cadrul Universităţii Basce şi a început să coordoneze diverse evenimente cinematografice.
Din 2011 este coordonatorul Secţiei de Cinema din cadrul Consiliului din San Sebastian. În acest sens, este directorul Festivalului de Film Horror şi Fantasy (ajuns la ediţia 25), selecţionerul-şef pentru Festivalul de Film al Drepturilor Omului (13 ediţii) şi responsabil de cooperare cu alte evenimente cinematografice locale (precum Festivalul Surfilm, Festivalul de Film Documentar Muzical Dock of the Bay, etc.). Este de asemenea selecţioner pentru diverse festivaluri de film clasic.
Gyula Havancsák
Gyula Havancsák
S-a născut în 1977. Este realizator de jocuri pentru calculator, însă principala sa ocupaţie o reprezintă designul de coperte pentru albume muzicale şi cărţi. Lucrează pentru multe trupe metal precum The Annihilator, Kreator, Accept, Stratovarius, Glenn Hughes, Destruction, Ensiferum, Arkona şi Tyr. A realizat designul pentru diverse coperte ale cărţilor semnate de Anne Rice, LEM, H.P. Lovecraft şi Arthur C. Clarke.
Ilustraţiile sale grafice au fost publicate în colecţia Spectrum Fantasy Art în 2012. Totodată, este basistul trupei Bornholm.
Tonci Valentic
Tonci Valentic
Tonci Valentic, stabilit în Zagreb, este un critic de film, redactor, jurnalist şi cercetător independent în cadrul Institutului Multimedia. Scrie eseuri şi cronici de film pentru publicaţii croate precum Zarez (jurnal cultural) şi Filmovi.hr (publicaţie-web), printre altele. În prezent montează şi coordonează un serial TV despre filozofie difuzat de televiziunea croată.
Sanjin Pejkovic
Sanjin Pejkovic
Sanjin Pejkovic este un cercetător şi critic de film stabilit în Suedia. Scrie în principal pentru revistele de film suedeze FLM şi Filmrutan, dar şi pentru alte reviste şi publicaţii specializate internaţionale. Este interesat de subiecte precum naţionalismul, istoriografia, filmul documentar, istoria filmului european, cinematografia minorităţilor şi analizează culturile cinematografice din Europa central-estică, Rusia, Balcani şi din zonele ce au constituit fosta Iugoslavie.
Marile sale interese le constituie reprezentările şi (re)construcţiile trecutului, construcţiile poveştilor naţionale(iste) prin film şi elemente de memorie colectivă prezente în filmele de ficţiune şi documentare.
Laurențiu Brătan
Laurențiu Brătan
S-a născut în 1972. După studii economice la Bucureşti, şi-a susţinut lucrarea de licenţă în Marketing teatral. Timp de peste zece ani a asigurat rubrica cinematografică la săptămânalul 22 și la Arhitext Design. Din 2000 e colaborator al săptămânalului bucureştean Observator Cultural şi publică ocazional în Dilema Veche.
În perioadele 1999-2005 şi 2007-2013 a lucrat la Institutul Francez din Bucureşti, ca responsabil cinema, organizând numeroase festivaluri şi evenimente de film. Din 2005 e preşedinte al Asociaţiei ESTENEST, care organizează Festivalul Internaţional al Filmului de Animaţie Anim’est.
Violeta Bava
Violeta Bava
Născută în Buenos Aires, Argentina, a studiat actorie şi în 2002 a primit o dublă diplomă în Teoria, Estetica şi Istoria Cinema-ului şi în Actorie la Universitatea din Buenos Aires.
A colaborat cu Festivalul Internaţional de Film Independent din Buenos Aires încă de la prima ediţie, din 1999. În acest moment este selecţioner al festivalului şi co-director al Buenos Aires Laboratory, o piaţă de co-producţii destinată proiectelor latino-americane independente.
Este co-fondatoarea Ruda Cine, companie de producţie care a produs, printre altele, Abrir puertas y ventanas, film regizat de Milagros Mumenthaler şi premiat cu Leopardul de Aur pentru Cel mai bun film la ediţia din 2011 a festivalului de la Locarno.
Din 2002 predă Estetica şi Etica Filmului la Centro de Investigación Cinematográfica din Buenos Aires. Este delegatul Festivalului Internaţional de la Veneţia pentru zona latino-americană şi membru în consiliul de administraţie al Torino Film Lab.
Olimpia Melinte
Olimpia Melinte
Absolventă a Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Arte George Enescu din Iaşi şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universităţii Bucureşti, Olimpia Melinte este una dintre cele mai talentate şi versatile actriţe ale generaţiei sale.
A debutat în film cu rolul principal din lungmetrajul Cele ce plutesc (în programul TIFF 2015!), obţinând o dublă nominalizare la Premiile Gopo 2010, apoi a impresionat cu prestaţia din filmul italian Şapte fapte de milostenie, care i-a adus un premiu pentru actorie la Bobbio Film Festival în Italia.
Olimpia a jucat în 2013 în filmul Canibal, regizat de Manuel Martín Cuenca. Pentru rolul său dublu a primit premiul Revelaţia anului la Gala Uniunii Actorilor din Spania şi a fost nominalizată la Premiile Goya la categoria Revelaţia anului. În 2014 a jucat roluri principale în comedia #Selfie şi filmul de dragoste Planşa, care i-a adus o nominalizare la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal la Premiile Gopo 2015.
În 2015 are roluri în lungmetrajele Cel ales, Bucureşti NonStop (de asemenea în selecţia TIFF 2015) şi Proiecte de trecut.
George Ovashvili
George Ovashvili
George Ovashvili este un regizor de film din Tbilisi, Georgia. A absolvit secţia de film a Institutului Georgian de Film şi Teatru. La începutul carierei a regizat o serie de scurmetraje dintre care ies în evidenţă Eye Level, selectat în 2005 la Berlin, şi Wagonette, recompensat cu mai multe premii.
Debutul său în lungmetraj, The Other Bank (2009) a fost selectat la mai bine de 100 de festivaluri internaţionale din peste 50 de ţări, câştigând peste 50 de premii. Cel mai recent film al lui George, Insula de porumb (selectat la TIFF 2015!) a primit Globul de Cristal la cea de-a 49-a ediţie a festivalului de film de la Karlovy Vary înainte de a fi menţionat pe lista scurtă a producţiilor avute în vedere pentru categoria Cel mai bun film străin a premiilor Oscar 2015.
În prezent lucrează la noul său proiect, Khibula, un thriller dramatic pe care îl va lansa anul viitor.
Dennis Lim
Dennis Lim
Dennis Lim este directorul departamentului de selecţie al instituţiei Film Society ataşate Lincoln Center. În cadrul Centrului activează şi în comitetul de selecţie al Festivalului de Film New York, în rol de co-director al secţiunii New Directors/New Films, şi în rol de curator al programelor anuale, inclusiv Arta Realului si a Proiecţiilor. A fost redactor al secţiunii de film din cadrul The Village Voice între 2000 şi 2006 şi colaborator al The New York Times între 2006 şi 2013. A scris şi pentru Artforum, Cinema Scope şi The Los Angeles Times.
A predat în cadrul departamentului de Studii Vizuale şi Ambientale al Universităţii Harvard şi în cadrul programului de master Raportare Culturală şi Critică al Institutului de Jurnalism Arthur L. Carter, Universitatea New York. Lucrarea sa David Lynch: The Man From Another Place va fi publicată în 2015.