Copiii din Cluj jurizează un premiu al Academiei Europene de Film | TIFF

Copiii din Cluj jurizează un premiu al Academiei Europene de Film

08.04.2015 07:54
Elevii clujeni votează, pentru al doilea an consecutiv, un trofeu din cadrul EFA Young Audience Awards

Cei mai tineri cinefili clujeni sunt invitați la un maraton de cinema, la finalul căruia vor avea ocazia să voteze cel mai bun film european. Inițiativa aparține Academiei Europene de Film (European Film Academy – EFA), care, pentru al doilea an la rând, a inclus Clujul pe lista a 25 de mari orașe și capitale europene ai căror tineri pot vota pentru trofeul EFA Young Audience Awards.

Cele trei filme ajunse în finala competiției sunt Sora mea cea slabă /My Skinny Sister(Suedia, regia: SannaLenken), Băiatul invizibil /The invisible boy (Italia, regia: Gabriele Salvatores), respectiv Și mai ești și urât / You’re Ugly Too (Irlanda, regia: Mark Noon). Toate filmele vor fi proiectate în data de 3 mai, la Cinema Victoria, între orele 11:00 – 18:00. La finalul proiecției, tinerii clujeni vor avea ocazia să discute despre fiecare film alături de profesioniști din domeniul cinematografiei și își vor transmite votul în direct, prin video‑conferință, alături de tineri din alte 25 de țări europene.

EFA Young Audience Awards este la a patra ediție, pentru Cluj fiind a doua participare la program după premiera din 2014. Evenimentul este organizat în România de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), în parteneriat cu Cinema Victoria, EducaTIFF și TIFF Studio. Tinerii care doresc să participe la maratonul de film și să își exprime votul se pot înscrie gratuit prin email la adresa[email protected] sau prin telefon la numărul 0741.064.764.

Intrarea va fi liberă pentru toți spectatorii, dar înscrierea din timp este necesară pentru a rezerva un loc în sală.Toate filmele sunt subtitrate în limba română.

„Prezența și entuziasmul participanților de la prima ediție ne-a convins că această inițiativă merită continuată. Nu vorbim despre o simplă vizionare de film; acest eveniment este un adevărat proces de învățare despre arta filmului, despre ce înseamnă un film bun. În plus, proiecțiile sunt pe subiecte apropiate adolescenților, pe teme care îi frământă pe aceștia la vârsta la care se îndreaptă spre maturitate”, spune Cristian Hordilă, manager TIFF.

Tinerii care se înscriu vor avea ocazia să fie primii din România care văd aceste filme, care vor ajunge în mod oficial pe marile ecrane abia peste câteva luni. Filmele care luptă pentru titlul EFA Young Audience Awards au o tematică apropiată spectatorilor aflați la vârsta adolescenței, fiind și un instrument prin care aceștia pot dezbate probleme specifice vârstei.

În„Sora mea cea slabă(My Skinny Sister),protagonistă este Stella, care odată ajunsă la adolescență descoperă că sora ei mai mare și modelul ei în viață, Katja, ascunde o tulburare de alimentație, o boală care amenință să le destrame familia. O poveste despre gelozie, iubire și trădare, dar spusă cu căldură, profunzime și într-un ton comic.

„Băiatul invizibil” (The Invisible Boy)este Michele, un băiat de 13 ani care trăiește într-un orășel liniștit, la malul mării. Nu e deosebit de popular, nu e prea bun la sport și nici nu are cele mai mare note, dar adevărul e că nu prea îl interesează. Tot ce vrea Michele este să-i atragă atenția Stellei, colega de care nu-și poate desprinde ochii în timpul cursurilor. Monotonia acestei vieți e spartă însă într-o zi de o descoperire extraordinară: Michele se uită în oglindă și descoperă că este invizibil. Așa începe cea mai incredibilă aventură din viața lui!

„Și mai ești și urât” (You’re Ugly Too) spune povestea pușcăriașului Will, eliberat pe motive familiale: să aibă grijă de nepoata lui, Stacey, după moartea mamei acesteia. Cei doi încearcă să devină o familie, însă drumul nu e ușor: Stacey refuză să meargă la școală după ce începe să sufere de narcolepsie, Will riscă în repetate rânduri să încalce condițiile în care a fost eliberat, iar încercările lui de a fi un tată-surogat și un model se dovedesc a fi dezastruoase. Fiindcă întreg viitorul lor e în joc, cei doi încearcă să găsească împreună cea mai bună cale a de merge mai departe.

Cele 25 oraşe în care are loc evenimentul Young Audience Film Day în acest an, în cadrul căruia elevii cu vârstă cuprinsă între 12 şi 14 ani jurizează filmele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film - EFA Young Audience Award sunt: Cluj-Napoca, Aalborg, Amsterdam, Atena, Barcelona, Belgrad, Bratislava, Budapesta, Erfurt, Istanbul, Izola, Kiev, Londra, Malmö, Prizren, Riga, Skopje, Sofia, Tallin, Tbilisi, Tel Aviv, Turin, Valletta, Wroclaw și Zagreb.

Includerea Clujului pe această listă vine ca urmare a inițiativelor realizate deAsociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) în domeniul programelor de educație cinematografică, dintre care cel mai cunoscut este EducaTIFF. Programul are ca principal scop introducerea publicului tânăr şi foarte tânăr în lumea cinematografiei și a producției de film,  şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.

European Film Academy a fost fondată în 1998 iar, în prezent, reunește peste 3.000 de profesioniști din industria filmului european. Organizația are ca principal scop promovarea culturii cinematografice europene, pentru toate tipurile de audiență, inclusiv, cum e cazul acestui proiect, în rândul publicului foarte tânăr.

Pentru mai multe informații despre evenimentul Young Audience Film Day în Cluj-Napoca:
Melinda Boros, coordonator proiect: email: [email protected], tel: 0720.027.611

Pentru rezervări la proiecţiile din data de 3 mai:
Gabriela Bodea, director Cinema Victoria: email: [email protected], tel: 0741.064.764