EducaTIFF a debutat în 2009, cu scopul de a re-aprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice şi de a influenţa primii paşi către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.
Prin dezvoltarea programului EducaTIFF, TIFF îşi asumă misiunea de a forma, începând de la o vârstă foarte tânără, un public de film avizat şi îşi încadrează eforturile alături de cele ale altor proiecte europene similare.
Astăzi, când toată lumea este expusă constant şi adesea agresiv la comunicarea media, cei mai tineri sunt şi cei mai vulnerabili. Filmele pentru copii şi adolescenţi se adresează unui public ale cărui nevoi emoţionale şi culturale ating cote foarte ridicate.
EducaTIFF a fost primul program care a adus în cinematografele din România filme special create pentru copii şi adolescenţi, însoţite de materiale didactice pentru dezvoltarea planurilor de lecţie.
Motivaţia solidă care a stat la baza iniţierii programului EducaTIFF a constat în faptul că România nu are bifate competenţe de media literacy şi film literacy la nivel de curriculum de învăţământ public naţional. Media & film literacy este una din priorităţile Comisiei Europene, care a cerut statelor membre să facă eforturi pentru a include astfel de ore în programa şcolară.
Ca o recunoaştere a meritelor, în vara lui 2011, programul EducaTIFF a fost selectat în cadrul seminarului Europa Cinemas' Young Audience din Bologna, reprezentând o premieră pentru România, un succes la care s-a adăugat în toamna anului trecut, Premiul pentru Cel mai bun proiect educaţional la Gala Premiilor în Educaţie.
Succesul înregistrat de programul EducaTIFF la cele 4 ediţii de până acum a încurajat organizatorii să dezvolte şi să extindă această platformă educaţională, lansând noi provocări şi pregătind noi surprize, ce se vor extinde treptat pe tot parcursul anului şcolar, în mai multe oraşe din ţară.
În acest final de an, primii beneficiari vor fi elevii şi profesorii din Cluj şi Sibiu, ce vor putea participa la proiecţiile de film special alese, pe categoriile de vârstă 8+ şi 11+.
EducaTIFF în Sibiu se va desfăşura în perioada 4 noiembrie – 16 decembrie, duminica, de la h 11.00, de 2 ori pe lună, la Librăria Humanitas.
EducaTIFF Cluj-Napoca se va desfăşura într-o primă etapă în perioada 9 - 30 noiembrie, vinerea, de la ora 13.00, la Casa TIFF (Str. Universităţii nr.6), unde vor fi proiectate filme special alese, pe categoriile de vârstă 8+ (cls. II-IV) şi 11+ (cls. V-VIII).
Pentru prima oară în Bucureşti, proiecţiile EducaTIFF se vor desfăşura în localul alternativ Dianei | 4 (Str. Dianei nr. 4, Piaţa Rosetti), în perioada 1 - 22 decembrie, sâmbăta, de la h 12.00. Casa din Dianei numărul patru e un loc special, ce găzduieşte Muzică, Poezie, Teatru, Film, Foto, Dezbateri, Evenimente cu atitudine.
Intrarea la proiecţii este liberă, în limita locurilor disponibile.
Pentru mai multe informaţii despre programul EducaTIFF, vă rugăm să accesaţi site-ul http://www.romfilmpromotion.ro/event/educatiff-2012 sau pagina de facebook www.facebook.com/educatiff
Programul de educaţie media şi cinematografică - EducaTIFF este dezvoltat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.
EducaTIFF 2012 este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Parteneri proiect EducaTIFF Sibiu: Librăria Humanitas, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Independenţa Film, Danish Film Institute.
Parneri media EducaTIFF Sibiu: Radio Eveniment Sibiu, Sibiu 100%, www.turnulsfatului.ro, www.rareshu.wordpress.com
Parteneri proiect EducaTIFF Cluj: Casa TIFF, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”, Independenţa Film, Danish Film Institute.
Parteneri media EducaTIFF Cluj: Ziua de Cluj, ziuadecj.ro, Radio Cluj FM.
Parteneri proiect EducaTIFF Bucureşti: Translucid, Dianei | 4, Danish Film Institute, Transilvania Film