- A șaptea ediție EducaTIFF aduce la Cluj șase filme premiate la festivaluri internaționale și special alese pentru copii și tineri
- Importanţa educației cinematografice și necesitatea introducerii ei în școlile din România vor fi pe agenda conferințelor organizate pentru și împreună cu profesorii clujeni
Filme premiate însoțite de dezbateri, lecții de cinema și o conferință dedicată educației media și cinematografice sunt printre propunerile ediției 2015 a EducaTIFF – programul de educație cinematografică pentru elevi al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).
EducaTIFF va avea loc în perioada 29 mai – 7 iunie și le propune celor mai tineri cinefili clujeni șase lungmetraje, răsplătite cu premii importante la festivalurile internaționale de profil. Tinerii nu vor fi doar spectatori: proiecțiile sunt urmate de discuţii post-vizionare pe temele propuse de filme, iar cei pasionați de cinema sunt aşteptaţi la seminariile de critică de film, pregătindu-se, astfel, pentru o nouă ediţie a Competiției Tineri Critici de Film, la care îi aşteaptă premii‑surpriză.
Norvegia va fi în centrul atenției, anul acesta, la Festivalul Internațional de Film Transilvania, în cadrul unui program unic, numit NORWAVE, care aduce producții noi și invitați de renume, dar şi evenimente educaţionale, dedicate elevilor şi profesorilor.
Două dintre filmele EducaTIFF sunt norvegiene: Operaţiunea Arctic (vârstă recomandată: 8+) și O noapte în Oslo (vârstă recomandată: 15+); programul include alte două titluri europene: Slăbănoaga de soră‑mea (Suedia – Germania; vârstă recomandată: 11+) și Orăşelul Alandala (Germania; vârstă recomandată: 5+), o producţie mexicană: Jeremias (vârstă recomandată: 11+), şi un documentar românesc multipremiat: Toto şi surorile lui (vârstă recomandată: 15+).
Unul dintre punctele-cheie ale agendei EducaTIFF 2015 va fi conferința despre „Importanța educației media și cinematografice”, din data de 4 iunie, susținută de Julie Ova, director executiv al Departamentului de Audiență din cadrul Institutului Norvegian de Film. Ea va prezenta modelul norvegian folosit în relația dintre educație – festivaluri – școală, argumentând importanţa educaţiei media şi cinematografice în formarea tinerilor.
„Una dintre problemele majore cu care se confruntă industria românească de film este lipsa unui public avizat și format în obiceiul de a merge la cinema în mod regulat. Educația cinematografică stimulează învățarea și percepţia critică, ajutând copiii şi tinerii să devină capabili în a folosi filmul ca sprijin al propriei creativităţi”, spune Ramona Şărbu, project manager EducaTIFF.
La conferință sunt invitați reprezentanți români și străini din domeniul cinematografic, manageri culturali, profesori și inspectori școlari, jurnaliști și critici de film.
Pe 5 iunie, profesorii sunt aşteptaţi la un alt eveniment dedicat lor, o lecție de „Artă şi cultură în educaţie”, susținută de Elisabeth Aalmo, curator și coordonator al departamentului de film din cadrul proiectului norvegian „The Cultural Rucksack” – un program național de artă și cultură dezvoltat în școlile norvegiene.
Participanții vor viziona un film dedicat tinerilor, vor analiza și discuta despre emoțiile și subiectele prezentate de film, vor învăța să aplice exerciții cu elevii în clase și vor beneficia de modele funcționale din cadrul programului norvegian, căutând, astfel, soluții pentru a implementa asemenea inițiative și în școlile românești.
Participarea la cele două evenimente, parte din programul NORWAVE, este gratuită, pe bază de înscrieri, la adresa de email: [email protected]
Programul integral al acestei ediţii EducaTIFF va fi disponibil, în curând, pe site-ul oficial: www.tiff.ro/educatiff
Pentru informaţii suplimentare despre EducaTIFF:
Ramona Şărbu, Project manager: email [email protected], telefon 0733.735.915
EducaTIFF – programul de educaţie cinematografică pentru elevi al Festivalului Internaţional de Film Transilvania este dezvoltat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.
Proiectul Norwave, inclus şi în programul EducaTIFF, este finanțat de granturile SEE și norvegiene prin Fondul Bilateral Național, gestionat de Ministerul Fondurilor Europene și derulat în parteneriat cu Norwegian Film Institute.
Sponsor EducaTIFF: Compania de Călătorii Eximtur
Parteneri: Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Asociaţia Victoria Film, Muzeul de Artă
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie 2015, Cluj-Napoca) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj
Sponsor Principal: Raiffeisen Bank
Mașina oficială: Mercedes-Benz
Sponsori: MasterCard, HBO, MOL Romania, Allianz-Țiriac, SILVA, Pepsi, TenarisSilcotub, EuroGSM, Energobit, Rețeaua Privată de sănătate REGINA MARIA, Jameson, Xerox, TNT, PMA Invest, Naturlich, Arovit, Lecom
Restaurant oficial: McDonald’s
Transportator oficial: Fan Courier
Partener tehnic: BenQ
Partener tehnologic: PcMadd
Parteneri instituționali: Centrul American, American Film Showcase, The Japan Foundation, Ambasada Israelului în România, Ambasada Republicii Coreea în România, Forumul Cultural Austriac., Ambasada Regală a Norvegiei, Goethe- Institut București, Centrul Cultural German Cluj, Institutul Francez București, Institutul Francez Cluj-Napoca, Ambasada Spaniei în România, Instituto Nacional de Cine y Artes Audiovisuales, Ambasada Suediei în România, Hungarian Film Fund, Institutul Balassi-Institutul Maghiar din București, Delegația Valonia- Bruxelles
Partener de promovare: Vitrina Advertising
Co-producător: TVR Cluj
Parteneri media: TV5 Monde, ShortsTV, Europa FM, Zile și nopți, CineMAP, Gândul, Mediafax, Apropotv.ro, Hotnews.ro, Elle, Viva, Unica, Glamour, Psyhologies, Cinemagia, CinemaRx, Cineuropa.org, Decât o Revistă, The Institute, Observator Cultural, Radio România Cultural, LiterNet.ro, Aarc.ro
Parteneri media locali: Radio Cluj, Radio Paprika, Infotrafic, Monitorul de Cluj, Ziua de Cluj, Transilvania Reporter, Voceatransilvaniei.ro, Filmtett, Transindex, Clujulcultural.ro, Clujlife.com, Cluj.com, eClujeanul.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST
www.tiff.ro | facebook: TransilvaniaIFF | twitter: #TIFF2015 | Instagram.com/tiffromania