Succesul înregistrat la primele 3 ediţii i-a încurajat pe organizatori să dezvolte această platformă educaţională, lansând noi provocări şi pregătind noi surprize pentru elevii şi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar.
Astfel, în perioada 23 mai – 10 iunie 2012, pe lângă programul de proiecţii de film urmate de dezbateri şi continuarea competiţiei locale EducaTIFF - Tineri Critici de Film (adresată elevilor claselor II – XII), organizatorii au pregătit o surpriză cu totul specială: ateliere de film pentru elevi (clasele I - IX) realizate într-un studio de film adus din Danemarca, de la Institutul de Film Danez/ Danish Film Institute.
Institutul de Film Danez este centrul național pentru cultura cinematografică din Danemarca, ce susţine dezvoltarea, producţia şi distribuţia filmelor daneze. Danemarca acordă prioritate educației cinematografice pentru copii şi tineri.
FILM-X este studioul de film computerizat, pentru copii şi adolescenţi, al Institutului de Film Danez. Cinci astfel de studiouri diferite oferă oportunitatea de a explora mediul cinematografic, punând la dispoziţie mijloacele necesare pentru dezvoltarea, punerea în scenă şi filmarea unor scurtmetraje în spaţiul fizic şi virtual. FILM-Y este versiunea mobilă a unuia dintre studiourile de la FILM-X din Copenhaga, ce se deplasează în diferite locuri pentru a le oferi copiilor şi adolescenţilor o ocazie unică de a-şi face propriul filmuleț.
FILM-Y le oferă participanţilor accesul către lumea magică a filmului, introducându-i în zona efectelor speciale şi a poveştilor. Lucrând în echipe, ei regizează, interpretează, filmează, montează şi compun coloana sonoră pentru propriile filme, pe care la final le pot lua acasă pe DVD.
În perioada 1-17 iunie 2012, studioul FILM-Y din Danemarca va staţiona în Cluj-Napoca, la Muzeul de Artă (Piaţa Unirii, nr. 30). De luni până vineri, grupurile şcolare se pot programa pentru vizite la studioul FILM-Y (câte o clasă pe zi), iar sâmbătă şi duminică atelierele la FILM-Y sunt dedicate familiilor (vizitele se fac tot în baza programărilor).
La o vizită în studioul FILM-Y pot participa 8-12 persoane, iar atelierul durează 2 ore şi 30 de minute. Participarea la atelierele de film este gratuită.
FILM-Y, proiect în cadrul EducaTIFF, este realizat cu sprijinul Institutului de Film Danez, Danemarca deţinând preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2012.
Pentru rezervări la proiecţiile de film şi programări la studioul FILM-Y vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail:[email protected] sau la numărul de telefon: 0741.064.764 (Gabriela Bodea – Coordonator proiect Cluj)
Pentru mai multe informaţii privind acţiunile şi programul EducaTIFF 2012, ne puteţi contacta la adresa de e-mail:[email protected] sau la numărul de telefon: 0733.735.915 (Ramona Şărbu – Project manager). Programul integral al acestei ediţii EducaTIFF va fi disponibil în curând pe site-ul www.tiff.ro/educatiff.
Despre EducaTIFF
EducaTIFF a debutat în 2009, cu scopul de a re-aprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice şi de a influenţa primii paşi către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media. Prin dezvoltarea programului EducaTIFF, TIFF îşi asumă misiunea de a forma, începând de la o vârstă foarte tânără, un public de film avizat şi îşi încadrează eforturile alături de cele ale altor proiecte europene similare.
Ca o recunoaştere a meritelor, în vara lui 2011, programul EducaTIFF a fost selectat în cadrul seminarului Europa Cinemas' Young Audience din Bologna, reprezentând o premieră pentru România, un succes la care s-a adăugat în toamna anului trecut, Premiul pentru Cel mai bun proiect educaţional la Gala Premiilor în Educaţie, eveniment organizat de Fundaţia Dinu Patriciu.
Programul de educaţie media şi cinematografică - EducaTIFF este dezvoltat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc.
EducaTIFF 2012 este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, sponsorizat de Petrom şi UPC, sprijinit de Institutul de Film Danez.
Parteneri locali: Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Biblioteca Judeţeană Octavian Goga Cluj, Centrul Cultural German, Institutul Francez, Cinema Victoria, Asociaţia VictoriaFilm, Fundaţia Noi Orizonturi, Palatul Copiilor, Casa Corpului Didactic Cluj
Parteneri media: Transilvania Look, Transilvania L!VE, Transilvania Tube, Transilvania Reporter, Citynews.ro, Monitorul de Cluj, Zile şi Nopţi, Cinematique, ParintiClujeni.ro