Unul dintre cei mai renumiți cineaști sloveni, Damjan Kozole vine la Cluj cu trei dintre cele mai premiate titluri din filmografia sa. Regizorul prezintă la TIFF Telefonul fatal/ The Fatal Telephone (1987) debutul său și primul film independent produs în fosta Iugoslavia. De o proiecție specială va avea parte și Piese de schimb/ Spare Parts, cel mai puternic și provocator film al său, despre traficul de imigranți în Europa, lansat în 2003 în competiție la Berlin și prezentat în peste 50 de festivaluri. Cu cel mai recent film al său, Viață de noapte/Nightlife, Kozole a câștigat premiul pentru regie la Karlovy Vary.
Un regizor aparte în cinematografia franceză, Arnaud des Pallières va fi și el prezent la TIFF. Parc, bazat pe romanul Bullet Park, de John Cheever, e o explorare complexă și inconfortabilă a vieților celor din clasa de sus, iar drama Michael Koohlhaas, o adaptare după un roman din 1810, cu Mads Mikkelsen, i-a adus o selecție la Cannes. Cel mai recent film al regizorului, experimentalul Orfana/Orphelin
Recunoscută pentru stilul său original – imagini hipnotice, scene ce frizează absurdul, schimbări bruște de cadru – și viziunea sa asupra lumii, ce oscilează între nihilism și umanism duse la extrem, Kira Muratova (n. 1932) este cel de-al treilea regizor celebrat în acest an în secțiunea 3x3. Unul dintre cei mai curajoși regizori ucraineni, cenzurată masiv în epoca sovietică, este deținătoarea unui Leopard de Onoare, primit în 1994 la Locarno. Ieșiți în lume/ Getting to Know The Big Wide World (1978), povestea unui triunghi amoros, este primul ei film color și tot prima ocazie de a regiza singură, după două colaborări cu soțul ei, Alexander Muratov. Sindromul Astenic/ Asthenic Syndrome i-a adus în 1990 Ursul de Argint la Berlin și este considerat unul dintre cele mai îndrăznețe filme ale perioadei tulburi din 1989, iar Eterna întoarcere acasă/ Eternal Homecoming (2012), un film în film cu o mizanscenă complexă, este cea mai recentă producție a ei.