Între 31 august și 2 septembrie, cinci spații diferite din cetatea Alba Carolina vor găzdui evenimentele speciale pregătite de organizatori, toate fiind cu intrare liberă.
Vineri, 31 august, toată lumea este așteptată în Piața Cetății, la Gala de Deschidere ce va debuta de la ora 20:30. Artiștii companiei franceze Remue Ménage sunt prezenți cu un spectacol în premieră la Alba Iulia: Sferele, un amestec de teatru stradal, dans, circ și teatru de păpuși. Reprezentația este urmată de proiecția România neîmblânzită, documentarul regizat de Thomas Barton-Humphreys care a stabilit recorduri de spectatori în întreaga țară.
Alte trei filme românești vor fi proiectate, în aceeași seară, în cadrul festivalului. Povestea unui pierde-vară (ora 20:45, Piața Amfiteatru) va rula, în avanpremieră, în prezența regizorului Paul Negoescu și a directorului de imagine Ana Drăghici. Tot în avanpremieră, documentarul Dacii liberi (ora 20:45, Grădina Cetății) adună într-un singur loc zeci de păreri despre o perioadă a istoriei noastre asupra căruia toți consideră că dețin adevărul suprem. Spectatorii mai pot opta între cine-concertul Omul cu camera de filmat (ora 21:00, Piața Vestică), în acompaniament live Abator Industries, și Ghinionistul (ora 21:30, Esplanada Obeliscului), filmul românesc cu cele mai mari încasări în 2017.
Sâmbătă, 1 septembrie, cetatea se animă încă de la prânz, când în lounge-ul din Grădina Cetății încep activitățile speciale, concursurile și muzica live. De la ora 18:00, pășim în ritmuri balcanice prin întreaga cetate alături de Fanfara Transilvania, pentru a reveni la 19:00 în Piața Cetății pentru concertele celor trei trupe câștigătoare ale concursului de videoclipuri Next on stage. Cei care doresc să-și desăvârșească pașii de vals și samba sunt invitați, la ora 19:00, în Piața Vestică, unde școala de dans Top Dance Alba Iulia va susține o scurtă reprezentație urmată de cursuri de inițiere. Pregătirea pentru proiecțiile de seară se face în Grădina Cetății, unde de la ora 20:00 publicul se poate întâlni cu invitatul de onoare al festivalului, actorul Florin Piersic. Alături de îndrăgitul actor, spectatorii vor putea urmări, de la ora 21:30, pe ecranul din Piața Cetății, proiecția specială a filmului Parașutiștii, filmul regizat, în 1972, de Dinu Cocea, în care Florin Piersic joacă rolul principal.
Pentru cei pasionați de filme românești, programul include și două producții foarte recente.
Debutul în lung metraj al regizorului Andrei Crețulescu, Charleston, rulează de la 20:45, în Piața Amfiteatru. Hawaii, un film cu totul atipic despre regimul comunist, semnat de regizorul Jesús del Cerro, va începe, la 21 :30, în spațiul de la Esplanada Obeliscului.
Două evenimente în care muzica întâlnește filmul sunt incluse, de asemenea, în programul zilei de sâmbătă. Fericirea (r: Aleksandr Medvedkin) , film rus din 1935, va fi proiectat, de la ora 21:00, în acompaniamentul live al trupei Karpov not Kasparov, duo-ul care a compus o coloană sonoră special pentru acest cine-concert. Grădina Cetății găzduiește de la ora 21:30 proiecția documentarului Maria by Callas (r: Tom Volf), filmul ce include imagini rare din arhiva personală a cântăreței, înregistrări live, scrisori și detalii intime, povestite chiar de soprană.
Muzicieni români din stiluri foarte diferite sunt prezenți la Alba în ultima zi a festivalului, duminică, 2 septembrie. Cornel Ilie, liderul trupei Vunk, se va întâlni cu fanii de la ora 16:00, în lounge-ul din Grădina Cetății, prefațând prezentarea de seară a primului documentar despre istoria unei trupe din România, Vunk – Jur să spun adevărul (regia Silviu Munteanu, Mihai Leonte). Barbarossa Samba Group și câștigătorii concursului Vocea României evoluează în Piața Cetății, de la ora 18:30, respectiv 19:30. CelloFun, un ansamblu creat special pentru re‑construcția coloanei sonore a filmelor mute, va acompania live cine-concertul Femeia în lună, primul film din istoria cinemaului în care acțiunea se petrece în spațiu. Invitată specială la această proiecție ce va începe la ora 21:00, în Piața Vestică, este Irina Margareta Nistor, care va asigura traducerea cartoanelor originale ale filmului.
Oferta de filme din a 3-a zi a festivalului este generoasă. Avanpremiera filmului cu actorul Vlad Zamfirescu își face debutul regizoral, Secretul fericirii , este programată de la ora 20:45, la Piața Amfiteatru. Excelenta distribuție din Scurtcircuit (regia Cătălin Saizescu) va convinge orice cinefil să nu rateze proiecția de la ora 21:30, pe ecranul de la Esplanada Obeliscului. Inspirat de fapte reale, filmul are în prim plan doi adolescenți pe care părinții îi obligă să-și dea copilul spre adopție, rolurile principale fiind deținute de Oana Ștefănescu, Magda Catone, Valentin Popescu și Maria Morgenstern. Jafuri, mașini și fidelitate fără limite (Le Fidele), cel mai recent film al lui Michaël R. Roskam, regizorul nominalizat la Oscar pentru filmul său de debut Bullhead, închide seara în Piața Cetății, o poveste de dragoste încâlcită prezentată în premieră la Alba Iulia începând ora 21:30.
Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociației Film și Cultură Urbană (AFCU) și a Primăriei Municipiului Alba Iulia.
Sponsori principali: Banca Transilvania și AzetsInsight
Sponsori: Staropramen, PMA, Mobila Dalin
Parteneri de ospitalitate: Hotel Transilvania, Hotel Cetate, Dante Cafe& Dine
Parteneri media: Europa FM, Radio Cluj, Momondo