Festivalul, inițiat și organizat de Romanian Film Initiative, în parteneriat cu BAMcinématek și Jacob Burns Film Center, a adus și în acest an în fața publicului de peste ocean cele mai recente producții cinematografice românești.
Selecția de la Jacob Burns Film Center, partener tradițional al Making Waves, a fost inaugurată de 6,9 pe scara Richter (r. Nae Caranfil), proiecție pentru care biletele au fost epuizate cu o zi înaintea începerii festivalului. Programul a mai inclus filmele de ficțiune Fixeur (r. Adrian Sitaru), propunerea României pentru Oscar, Ana, Mon Amour (r. Călin Peter Netzer) și La drum cu tata (r. Anca Miruna Lăzărescu), documentarele Ultimul căldărar (r. Cosmin Bumbuț și Elena Stancu) și Varză, cartofi și alți demoni (r. Șerban Georgescu), și scurtmetrajul premiat la TIFF și nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film Scris/Nescris (r. Adrian Silișteanu). Proiectat în închidere, Breaking News, cel de-al treilea lungmetraj al Iuliei Rugină, a fost urmat de un lung Q&A cu regizoarea. „Mi se pare foarte important felul în care Making Waves conectează cineaștii cu publicul din Statele Unite. E o legatură foarte necesară și un dialog care modifică percepții, de ambele părți. Cred că am avut parte de una dintre cele mai frumoase sesiuni de Q&A după proiecția filmului meu. Felul în care acest public, extrem de educat în cinema, privește lucrurile e ceva ce mă ajuta în final pe mine, ca cineast, să mă privesc din afară, cu alți ochi, îndepărtați geografic și cultural, și să înțeleg ceva din asta.”
Întâlniri animate între publicul newyorkez și filmul românesc au avut loc și la BAMcinématek, pentru prima oară gazdă a evenimentului, unde Making Waves a organizat o retrospectivă Anca Damian (Crulic, Muntele magic și Perfect sănătos), apreciată în mod deosebit de celebra fotografă newyorkeză Nan Goldin și de scriitorul Andrei Codrescu, prezenți la festival. Secțiunea dedicată tinerilor cineaști a inclus producțiile Câini (r. Bogdan Mirică), Două lozuri (r. Paul Negoescu) și Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor (r. Emanuel Pârvu) – acestea din urmă fiind proiectate în prezența autorilor.
Invitaților speciali ai acestei ediții (Anca Damian, Anghel Damian, Adrian Sitaru, Adrian Silișteanu, Paul Negoescu, Emanuel Pârvu, Miruna Berescu, Iulia Rugină și actorul lituanian Vytautas Kaniusonisa, protagonistul producției The Gambler din Lituania, țara invitată în acest an la Making Waves în cadrul programului “Creative Freedom through Cinema”) li s-au alăturat regizorul de origine română Bogdan George Apetri, care locuiește în New York și predă la Columbia University, și Erin Casper, care a realizat montajul filmului Risk al Laurei Poitras. Actrița Anda Onesa a fost și ea prezentă la proiecții, alături de scriitorul Norman Manea.
Distribuitorii și programatorii americani au discutat cu cineaștii români în cadrul întâlnirilor dedicate industriei, Film Industry Talks, moderate de regizoarea Mona Nicoară, totodată curator al festivalul de documentar FARAD, și Corina Șuteu, președintele Making Waves. Jonathan Howell (Big World Pictures – distribuitorul american al filmelor Aferim!, Victoria și cel mai recent, Inimi cicatrizate), Rodrigo Brandao și Nicholas Kemp (Kino Lorber – distribuitor al filmului Marți după Crăciun) și Fumiko Takagi (Criterion Collection – care urmează să lanseze în America ultimele două filme ale lui Cristian Mungiu, După dealuri și Bacalureat) sunt doar câțiva dintre promotorii filmului românesc în Statele Unite. Alături de ei au participat la Industry Talks și directorul artistic al Festivalului de film Tribeca, Frederic Boyer, Brian Ackerman, director de programe la Jacob Burms Film Center și curatorul independent Irena Kovarova.
Cea de-a 12 ediție a festivalului a fost organizată cu sprijinul Trust for Mutual Understanding, Uniunea Cineaștilor din România și Fundația Blue Heron, alături de donații individuale din partea comunității Making Waves. Proiectul Film Industry Talks a fost cofinanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și realizat cu sprijinul Lark Play Development Center din New York.
Festivalul Making Waves a fost fondat și e prezentat de Romanian Film Initiative (Corina Șuteu, președinte Making Waves, Oana Radu, manager și Mihai Chirilov, director artistic).