Traseul Caravanei Filmelor TIFF revine într-unul din peisajele de poveste ale Ardealului, pe domeniul castelului Teleki din Gorneşti, în cadrul noii ediții AWAKE, între 15 – 17 august. Sub umbrela Cinema Under the Bridge, o selecție a celor mai bune scurtmetraje românești de la TIFF, precum și lungmetraje multi-premiate vor fi proiectate în fiecare seară în aer liber, în spațiul amenajat sub nivelul podului de piatră din parcul Teleki.
Prima seară de Cinema Under the Bridge le propune cinefililor, joi 15 august, de la 22:00, întâlnirea cu Arctic, debutul remarcabil în lungmetraj al regizorului brazilian Joe Penna, o lecție autentică de supraviețuire în confruntarea om-natură.
Vineri, 16 august, proiecțiile Caravanei TIFF continuă la 22:30 cu pelicula Parking, cel mai nou lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, inspirat de bestseller-ul „Apropierea” al scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari. Descris ca fiind „o odă dedicată tuturor visătorilor și cutezătorilor care au părăsit zona de confort a orașului natal pentru a căuta o viață mai bună în altă parte.” (Cineuropa), filmul spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002. Odată ajuns în Cordoba, viața lui se transformă într-o aventură complicată, pendulând între imposibila poveste de dragoste cu o cântăreață spaniolă (Belén Cuesta) și dorul de casă. După miezul nopții, cinefilii pot urmări o selecție de scurtmetraje românești prezentate la TIFF 2019, care s-au bucurat de mare succes la public: Afganistanii (r. Adrian Silișteanu), Doina (r. Pavel Brăila), Celed (r. Anghel Damian), Turnul din Pisa (r. Bogdan Ilieșiu).
Ziua de sâmbătă, 17 august, aduce Under the Bridge, biografia legendarei trupe Kino, expusă cu forță și entuziasm în Leto / O vară rock’n’roll. Filmul, care vorbește despre protest, libertate și rezistență prin muzică, este un mix poetic de dragoste și tinerețe. Acesta evocă parcursul unei legende a rock-ului sovietic din anii ’80, Viktor Ţoi (Teo Yoo), realizând astfel un portret de excepție al scenei rock underground din Leningradul acelor ani. Distribuția îi mai include pe Irina Starshenbaum, Roman Bilyk, Anton Adasinsky. Pelicula a avut premiera anul trecut la Cannes, unde a luat premiul pentru cea mai bună coloană sonoră. Kirill Serebrennikov a câștigat și trofeul Nika pentru cel mai bun regizor în cadrul galei premiilor Academiei Ruse de Film, unde Teo Yoo a fost declarat „descoperirea anului“.
Weekend-ul cinefil propus de Caravana TIFF și AWAKE se încheie cu un calup de 4 scurtmetraje românești premiate la TIFF 2019: Albastru și roșu în proporții egale (r. Georgiana Moldoveanu), Opinci (r. Anton Groves), Dumnezeu mama (r. Mihai Ghiță), Havana, Cuba (r. Andrei Huțuleac), Mișu și Ionică (r. Ivasca Emy-Mirel).