Publicul din Târgu Mureș, unul exigent și obișnuit cu evenimentele de calitate, a fost prezent la fiecare întâlnire cu invitații festivalului, care au apreciat interacțiunea deschisă cu spectatorii prezenți în sală, prin discuțiile de la finalul proiecțiilor.
„Am venit la Târgu Mureș la invitația Consiliului Județean, care sărbătorește 100 de ani de cultură printr-un eveniment care a integrat perfect și cele trei zile de filme, concerte și întâlniri cu unele din cele mai mari nume ale cinema-ului românesc. Cred că publicul a fost un punct forte al festivalului, pentru că spectatorii nu au ezitat să profite de prezența invitaților speciali, să afle detalii din culisele filmelor și informații despre «geneza» unora dintre cele mai cunoscute filme românești”, a declarat președintele festivalului, Tudor Giurgiu.
„TIFF Mureș reprezintă, încă de la prima ediție, un succes. Dincolo de cifre, am remarcat calitatea spectatorilor, precum și setea mureșenilor pentru evenimente culturale deosebite. Mă bucur că echipa Consiliului Județean a reușit o colaborare foarte bună cu cei de la TIFF și că am așezat cu adevărat județul Mureș, prin seria de manifestări dedicate centenarului Palatului Culturii, pe harta culturală a României”, a spus Ciprian Dobre, Președintele Consiliului Județean Mureș.
Seria proiecțiilor speciale a început chiar în prima seară, vineri, cu filmul După amiaza unui torționar. Lucian Pintilie a fost prezent la Palatul Culturii pentru lansarea setului de DVD-uri „Pintilie. Cineast”, care cuprinde toate cele 11 filme ale sale.
În aceeași seară, o sală plină l-a întâmpinat la Teatrul Național pe Horațiu Mălăele, regizorul și actorul din rolul principal al filmului Funeralii fericite, pentru care scena teatrului din Târgu Mureș nu are secrete. „Unde există teatru există și spirit. Am găsit la Târgu Mureș un public activ, interesant și inteligent. Ce se întâmplă la TIFF e un lucru formidabil!”, a descris Mălăele întâlnirea cu cei peste 400 de spectatori.
Sâmbătă, seria filmelor de marcă a continuat cu proiecția specială Undeva la Palilula. Prezența regizorului Silviu Purcărete și a actorului din rolul principal, Aron Dimeny, a adus în sală mai bine de 500 spectatori, care s-au arătat interesați, după vizionare, de povestea acestui film unic.
Un moment special al zilei de sâmbătă a fost concertul susținut de Fanfara Ciocârlia, care a ridicat o sală întreagă în picioare la Teatrul Național. 550 de persoane au dansat pe ritmurile care au dus faima acestui ansamblu în lumea întreagă și ale cărui concerte în România sunt cu adevărat un eveniment.
Recordul absolut îl deține însă seara de închidere a festivalului, când două evenimente speciale programate la Palatul Culturii au umplut sala până la refuz. La proiecția Sunt o babă comunistă, regizorul Stere Gulea, actorii Marian Râlea și Sandu Mihai Gruia și directorul de imagine Vivi Drăgan au fost aplaudați minute în șir de cei peste 500 spectatori și au răspuns pe larg întrebărilor din public. „Pentru cinema-ul și publicul românesc, TIFF-ul face foarte mult. E un festival care s-a impus, exigent, iar faptul că el se face în continuare în România este un succes”, a spus regizorul Stere Gulea la finalul proiecției.
Proiecția celui mai recent film românesc, Love Building, care a avut premiera națională cu două zile înaintea proiecției din Târgu Mureș, a stabilit recordul pentru întregul festival: 600 de spectatori. Ei s-au bucurat și de prezența regizoarei Iulia Rugină, dar și a actorilor Dorian Boguță și Alexandru Papadopol.
La capitolul muzică, tot seara de duminică a stabilit recordul: concertele Grimus și Șuie Paparude de la Cocoșul de Aur au adunat un public de 800 de persoane.
Acestora li se adaugă sutele de spectatori prezenți la celelalte proiecții din festival și de cele 50 de persoane care au fost prezente zilnic la proiecțiile de scurt-metraje de la J’ai Bistrot, un alt spațiu care a avut „sala plină”. Astfel, TIFF Mureș a stabilit încă de la prima ediție un standard înalt de audiență, care confirmă apetitul publicului pentru cea de-a șaptea artă și pentru cultură în toate formele sale. „Având în vedere reacția foarte bună a spectatorilor, numărul mare al acestora și interesul dovedit pentru evenimentele din festival, ne dorim ca TIFF Mureș să devină o regulă și să ne întâlnim din nou cu comunitatea de aici în 2014”, a declarat Tudor Giurgiu.