Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) își propune să cucerească și publicul din Târgu Mureș. Organizatorii le-au pregătit cinefililor un program extrem de ofertant, din care nu lipsesc proiecțiile eveniment, lansările de DVD-uri, concertele și petrecerile până în zori.
Înfiinţat în 2002, TIFF este primul festival internaţional de film de lungmetraj din România și a devenit un brand recunoscut nu numai pentru calitatea programelor prezentate, ci şi pentru organizarea excelentă, atmosfera efervescentă şi multitudinea de evenimente. După 12 ani în care a avut un impact puternic asupra dezvoltării vieții culturale a orașului Cluj, TIFF aduce cea de-a șaptea artă și în atenția locuitorilor din Târgu Mureș.
Trei dintre cele mai reprezentative locații ale orașului vor deveni gazdele proiecțiilor și evenimentelor marca TIFF: Palatul Culturii, care aniversează 100 de ani de la construire, Cocoșul de Aur, una din clădirile emblematice ale orașului, și Piața Teatrului.
O serie de invitați de marcă din industria cinematografică vor sosi la Târgu Mureș în perioada 13-15 septembrie și se vor întâlni cu spectatorii. Lucian Pintilie va fi protagonistul unui eveniment cu totul aparte. După Cluj, este singura dată când renumitul regizor participă la lansarea setului de DVD-uri „Pintilie. Cineast”. Setul conține toate cele 11 filme ale apreciatului regizor român, precum și un disc cu 200 de minute incluzând zece materiale ce recompun portretul său: lecții de cinema, conferințe de presă, colocvii, emisiuni TV, omagii și retrospective.
Regizorii Horațiu Mălăele, Silviu Purcărete, Stere Gulea, Iulia Rugină, actorii Dragos Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Bogută sunt alte câteva nume prezente la TIFF.
Cei dornici de concerte și petreceri au parte de vești bune. Ciocârlia, considerată cea mai rapidă fanfară din lume, Șuie Paparude, Grimus, Eugenia, Domino, SILENT STRIKE și Dan Basu’, Dj K-lu și Dj Sauce vor întreține atmosfera până în zori.
Producțiile autohtone ocupă un loc important în programul festivalului. Publicul se va putea delecta cu Funeralii fericite, cel mai recent film al lui Horațiu Mălăele, Sunt o babă comunistă (r. Stere Gulea), cu Luminița Gheorghiu, Marian Râlea și Ana Ularu în distribuție, Love Building, debutul regizoral al Iuliei Rugină, distins cu Premiul publicului și Mențiunea specială a juriului la Festivalul Internațional de Film B-EST, Undeva la Palilula, debutul în lungmetraj al apreciatului regizor de teatru Silviu Purcărete, O umbră de nor (r. Radu Jude) desemnat Cel mai bun scurtmetraj la TIFF 2013, precum și la Festivalul de Film de la Sarajevo și Aici... adică acolo, un documentar în regia Laurei Căpățână Juller distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea lungmetraj la TIFF. După proiecții, spectatorii îi vor putea întâlni pe realizatorii filmelor în cadrul unor sesiuni Q&A.
Din selecția de filme fac parte și titluri străine cu un palmares important sau care s-au bucurat de succes în rândul publicului.
Blancanieves/ Albă ca Zăpada (2012), în regia lui Pablo Berger, aduce un omagiu filmului mut european al anilor 20, oferind spectatorilor o experiență cinematografică fermecătoare. Recompensat cu 10 premii Goya, – trofeele industriei spaniole de cinema - inclusiv pentru Cel mai bun film și Cel mai bun debut, Blancanieves este o reinterpretare stilizată a basmului fraților Grimm, cu mijloacele cinema-ului de la începutul secolului XX.
Balkan Melodie (2012), în regia lui Stefan Schwietert, este un alt titlu inclus în programul TIFF Târgu Mureș. Filmul prezintă povestea lui Marcel Cellier, cel care a călătorit în Estul Europei pentru a găsi muzicieni și ritmuri puțin cunoscute în Occident și l-a descoperit pe Gheorghe Zamfir, promovându-l pe plan internațional.
Elogiat de critici cu o unanimitate de invidiat și premiat cu Oscarul pentru documentar, Searching for Sugar Man (r. Malik Bendjelloul) este un must-see absolut la TIFF. Povestea emoționantă a muzicianului Sixto Rodriguez, care a influențat, fără să știe, o generație întreagă, a făcut înconjurul lumii. Hasta la Vista (r. Geoffrey Enthoven), o comedie dramă bazată pe experiențe reale, Sound City, debutul regizoral extrem de apreciat al lui Dave Grohl, fostul baterist al trupei Nirvana și solistul Foo Fighters, Povestea unei caravane de ţigani (r. Jasmine Dellal), Patria, sexul și alte inconveniente (r. Reka Kincses), De ce fierbe copilul în mămăligă / Aglaja (r. Krisztina Deak) completează lista proiecțiilor de neratat la TIFF Târgu Mureș.