Cinefilii sunt așteptați săptămâna viitoare la Cinema Victoria la trei proiecții speciale regizate de unul dintre invitații festivalului, thailandezul Pen-Ek Ratanaruang, reprezentant important al „noului val” asiatic.
Trilogia propusă de Cinema Victoria începe cu Nymph (luni, 28 mai, ora 20.00), dramă care a concurat în 2009 la secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes. Un film despre un cuplu, May și Nop, obișnuit cu viața citadină – cu timpul, cei doi soți s-au înstrăinat, iar o excursie în pădure le schimbă viața.
Pentru marți, 29 mai, ora 20.00, organizatorii au pregătit Last Life in the Universe (Ultima viață din univers), un film trilingv (thailandez – japonez – englez) ce îl are în centru pe Kenji, un bibliotecar singuratic care trăiește într-un apartament plin de cărți. Producția a fost recompensată cu Premiul Asociației Naționale Thailandeze de Film, premiul FIPRESCI al Festivalului Internațional de Film Bangkok, Premiul AQCC și Premiul Juriului la Festivalul de Film Fant-Asia, iar pentru rolul Kenji actorul japonez Tadanobu Asano a câștigat Premiul Coppa Volpi pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Veneția (2003). De asemenea, Last Life in the Universe a reprezentat Thailanda în competiția Premiilor Academiei pentru Cel mai bun film străin (Oscar, 2003).
„Last Life in the Univers este pur și simplu un film genial, un must-see pentru orice pasionat de film. Vă mărturisesc că este unul dintre filmele mele preferate. Personal, mă bucur foarte mult că am reușit să îl avem invitat în acest an pe Pen-Ek Ratanaruang, care va susține și un masterclass, și că realizăm aceste proiecții în perioada premergătoare venirii lui la Cluj, pentru ca cinefilii să aibă ocazia să se familiarizeze cu stilul său unic”, a declarat Tudor Giurgiu, directorul TIFF.
Miercuri, 30 mai, de la ora 20.00, va fi proiectat Monrak Transistor (Tranzistorul iubirii), un film în care se împletesc comedia, dragostea, muzica și crima - povestea tânărului Pan și a odiseei pe care o trăiește după ce este dat dispărut din armată și încearcă să se afirme drept cântăreț. Filmul a reprezentat Thailanda în competiția Premiilor Academiei pentru Cel mai bun film străin (Oscar, 2002) și a fost primul film thailandez selectat la Festivalul de Film de la Cannes. Pelicula a câștigat premii precum Cel mai bun actor (Suparkorn Kitsuwon) și Cel mai bune sunet – Festivalul de Film Asia-Pacific, Premiul Asian Trade Winds – Festivalul Internațional de Film de la Seattle, Cea mai bună actriță, Cea mai bună imagine și Cel mai bun scenariu (Pen-Ek Ratanaruang) – Premiile Naționale de Film Thailanda.
Proiecțiile de la Cinema Victoria vor avea subtitrare în limba engleză. Prețul unui bilet este de 8 lei (preț întreg), respectiv 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.
Pen-Ek Ratanaruang este unul dintre reprezentanții „în vogă” ai cinematografiei asiatice, deținător al unui palmares impresionant de premii. Filmele sale au fost selecționate și premiate în festivaluri din lumea întreagă, de la Cannes, Berlin și Seattle la Pusan, Rotterdam, Viena, Hong Kong și Bangkok. Pen-Ek a fost omagiat în cadrul secțiunii 3x3 la ediția din 2008 a TIFF, unde thrillerul 6izecisinou9 / Ruang talok 69 s-a bucurat de succes la public.
Anul acesta, Pen-Ek Ratanaruang va participa la TIFF cu Headshot (Împușcat în cap), care se va difuza în 5 mai, de la ora 21.30, în prezența regizorului, în cadrul noii secțiuni „Oameni și zei”. A doua zi, el va susține un masterclass în cadrul Transilvania Talent Lab.