Proiecțiile Căruța fantomă (r. Victor Sjöström, Suedia, 1921) și S-a furat o bombă (r. Ion Popescu-Gopo, România, 1962) pe muzica originală creată de artiști islandezi și locali completează seria cine-concertelor programate la TIFF.22.
Biletele pentru cine-concerte și abonamentele TIFF 2023 au fost puse în vânzare online - https://tiff.eventbook.ro/
Parte din Focus Nordic, cine-concertul Căruța fantomă este o producție originală a festivalului, care l-a invitat pe artistul islandez Barði Jóhannsson să compună și interpreteze, împreună cu trioul feminin post-punk Kælan Mikla, o partitură nouă pentru acest clasic al cinematografiei mondiale, votat drept cel mai bun film suedez al tuturor timpurilor de FLM (principala revistă de cinema din Suedia). Căruța fantomă are o importanță aparte în istoria filmului datorită inovațiilor sale artistice și influenței majore asupra unor regizori precum Ingmar Bergman și Stanley Kubrick. Evenimentul va avea loc pe 16 iunie, de la ora 21.30, la Biserica Evanghelică-Luterană, și este susținut de Swedish Film Institute și Icelandic Film Center.
Bazat pe romanul autoarei suedeze Selma Lagerlöf, câștigătoare a premiului Nobel pentru Literatură, filmul îl are ca protagonist pe David Holm (interpretat chiar de regizorul Victor Sjöström), un alcoolic forțat să reflecteze asupra greșelilor sale din trecut fix în noaptea de Anul Nou. Pelicula a fost apreciată pentru măiestria procedeelor tehnice și modul revoluționar în care folosește camera și efectele speciale pentru a spori dramatismul scenelor și intensitatea atmosferei, pentru structura narativă inovatoare cu flashback în flashback, dar și pentru comentariile sociale, substraturile politice și temele sale morale. Căruța fantomă a lăsat o moștenire amplă în domeniul cinematografiei, având un impact semnificativ asupra operei lui Ingmar Bergman, de la folosirea figurii Morții în The Seventh Seal (A șaptea pecete, 1957) și până la producția The Image Makers (2000), care prezintă o ficționalizare fascinantă a producției filmului lui Sjöström. Un alt admirator al filmului a fost Stanley Kubrick, reiterări stilistice și tematice regăsindu-se în The Shining (Strălucirea, 1980).
Compozitor, muzician și scriitor islandez, Bardi Jóhannsson este familiar publicului TIFF grație succesului de la Bonțida din 2016 cu cine-concertul Haxan. Este celebru pentru activitatea sa cu grupurile Bang Gang, Starwalker (o colaborare cu JB Dunckel, jumătate din duoul emblematic francez AIR) și Lady & Bird (un proiect alături de Keren Ann). Apreciat autor de coloane sonore originale, Jóhannsson a semnat muzica pentru numeroase filme, fiind recompensat cu Premiul pentru Cea mai bună coloană sonoră originală la Edda Film Awards pentru Reykjavik Rotterdam (r. Oskar Jonasson, 2009).
Kælan Mikla este o trupă post-punk islandeză cunoscută pentru amestecul său unic de sonorități stranii, voci angelice și ritmuri de dans. Trupa a fost sprijinită de Robert Smith de la The Cure și a cântat în deschiderea unor grupuri celebre, precum Placebo și Alcest.
Pe 17 iunie, TIFF sărbătorește centenarul Gopo cu un cine-concert care va avea loc la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 18.30. S-a furat o bombă, prezentat în competiția Festivalului de la Cannes din 1962, va fi putea fi vizionat atât în forma lui originală, cât și cu o coloană sonoră nouă creată special pentru acest eveniment de compozitorul Alexei Țurcan și interpretată live de artiști din Cluj-Napoca, parte din Romanian Cinema Orchestra, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Partenerul principal al acestui eveniment special este Institutul Cultural Român.
S-a furat o bombă este un excelent exemplu al versatilității lui Ion Popescu-Gopo; o comedie burlescă, un film de spionaj, o creație științifico-politică, care se bazează pe farsă, satiră și suprarealism pentru a deconstrui thrillerul de spionaj și pentru a oferi un mesaj pacifist. Un tânăr șomer (Iurie Darie) intră în posesia unei serviete ce ascunde o bombă atomică, iar acest lucru declanșează o serie de aventuri și gaguri ce pot sta în universul cinematografic alături de cele ale lui Charlie Chaplin sau Jacques Tati. Complet lipsit de dialoguri, S-a furat o bombă îi permite lui Gopo să construiască un bogat peisaj sonor ce ajută la evoluția poveștii și la amplificarea comicului sau suspansului.
Alexei Țurcan este muzician, compozitor și producător muzical. Și-a început cariera ca membru al trupei Travka, dar a făcut parte din numeroase proiecte alternative, ulterior îndreptându-se spre muzică de teatru și film. Recent, Alexei a compus coloana sonoră a documentarului România sălbatică, un important demers muzical ce i-a adus Premiul Gopo pentru Cea mai bună muzică originală.
Tiberiu Soare este dirijor al Orchestrei Operei Naționale București și dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Sibiu. Pe plan internaţional activitatea artistului a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, cum ar fi: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N, Musica Vitae Chamber Orchestra, Osaka Chamber Symphony Orchestra, Bad-Reichenhaller Orchester, „Bedrich Smetana” Philharmonic Orchestra.
Căruța fantomă și S-a furat o bombă se alătură astfel programului de cine-concerte TIFF.22. Din program mai fac parte Manasse, Necunoscutul și Tabu – o poveste din marea sudului. Biletele au fost puse în vânzare online – tiff.eventbook.ro
Cine-concertele TIFF sunt prezentate de MOL România.
***
Ne puteți urmări pe:
tiff.ro | Facebook | Instagram | Youtube | TikTok
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.