La aniversarea celor 18 ani de la prima ediție, Festivalul Internațional de Film Transilvania celebrează, printr-o serie de proiecții și evenimente speciale, cinematografia română și succesele profesioniștilor din domeniu, aici și peste hotare. Sute de invitați vor veni la Cluj între 31 mai și 9 iunie, pentru a-și întâlni publicul și pentru a fi prezenți la numeroasele premiere anunțate.
Joi, 6 iunie, actorul Pavel Bartoș își face debutul regizoral alături de publicul TIFF din Piața Unirii Open Air, cu scurtmetrajul Romanian Tradition. Comedia pe care o semnează este bazată pe o întâmplare reală, petrecută la o nuntă sătească, și are o distribuție generoasă. Parte din aceasta va fi alături de Pavel Bartoș, la Cluj, printre cei confirmați numărându-se Alexandru Papadopol, Elvira Deatcu, Alexandru Ion, Vladimir Purdel, Ruxandra Maniu și Marius Damian. Cum filmul va fi prezentat în deschiderea proiecției Moromeții 2, întâlnirea cu atât de multe personalități românești va fi o încântare pentru publicul prezent la eveniment. Moromeții 2 vine, la rândul său, cu parte din echipă, actorii Horațiu Mălăele, Dana Dogaru, Iosif Paștina, Gheorghe Visu și regizorul Stere Gulea, urmând să fie prezenți la Cluj.
Ediția TIFF din acest an va continua să celebreze și acei profesioniști din film pe care nu-i vedem niciodată pe marele ecran, dar ale căror eforturi creative sunt esențiale pentru succesul unei producții. Astfel, un Premiu pentru întreaga carieră îi va fi oferit Oanei Păunescu, unul din cei mai importanți și prolifici creatori de costume de film din Romania. Cariera sa în film a început în anii ’80, iar în 1992 a fondat, alături de Vlad Păunescu, Castel Film, una dintre cele mai mari companii de producție autohtone. Odată cu dezvoltarea producției de film în România, a început să realizeze costume pentru regizorii străini care alegeau să filmeze aici. Creațiile sale au îmbrăcat personaje interpretate de actori celebri ca Elizabeth Hurley, Nicole Kidman, Wesley Snipes, Jude Law sau Jean-Claude Van Damme. A colaborat cu regizori de renume pentru zeci de producții de top și a fost de două ori nominalizată la Gala Premiilor Gopo, în 2009 pentru costumele din Nunta Mută (r. Horațiu Mălăele), și în 2015 pentru Kira Kiralina (r. Dan Pița). Malmkrog, în regia lui Cristi Puiu, este cel mai recent proiect autohton în care s-a implicat.
Între 31 mai și 8 iunie, creațiile Oanei Păunescu vor putea fi admirate la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în cadrul expoziției EPIC, o călătorie simbolică generată de mii de ore de lucru transpuse într-un concept al visării, care marchează evadarea personală din planul real în cel ireal. Joi, 6 iunie, Oana Păunescu va fi prezentă la proiecția filmului Ce s-a întâmplat cu luni/What Happened to Monday, thriller-ul science fiction regizat, în 2017, de Tommy Wirkola, în care costumele create de designer au îmbrăcat vedete precum Noomi Rapace, Glenn Close și Willem Dafoe. La finalul proiecție de la cinema Arta, Oana Păunescu va împărtăși publicului detalii din procesul complex de creație a costumelor în cadrul unui film.
O proiecție-eveniment îi va fi dedicată la această ediție uneia dintre cele mai importante personalități feminine din istoria țării. Dezvăluind detalii prea puțin cunoscute din viața eroinei, documentarul Maria, inima României, produs de John Florescu, este cea mai amplă prezentare a Reginei: imagini video din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, restaurate și colorizate de unii dintre cei mai buni specialiști ai lumii, vocea Reginei, însemnările ei, relatări ale celor care au întâlnit-o și nenumărate detalii din trecut vor ieși la iveală în filmul proiectat la TIFF sâmbătă, pe 1 iunie, în prezența realizatorilor.
De pe covorul roșu de la Cannes, alături de echipa filmului La Gomera, regizorul Corneliu Porumboiu va fi prezent la prima proiecție din România a celei mai noi pelicule pe care o semnează. Monștri., inclus atât în competiția pentru Trofeul Transilvania, cât și în Zilele Filmului Românesc, ajunge la Cluj însoțit de echipa de producție și de actorii Cristi Popa, Judith State, Șerban Pavlu și Dorina Lazăr. Proiectat în premieră absolută la Gala de deschidere TIFF, Parking (r. Tudor Giurgiu), va oferi cinefililor șansa de a-i întâlni pe membrii echipei de producție și pe actorii Mihai Smarandache, Carmen Florescu și Erzsébet Fülöp. Nu va lipsi de la eveniment nici scriitorul Marin Mălaicu-Hondrari, autorul bestseller-ului ,,Apropierea’’, care a inspirat scenariul filmului. Publicul va putea urmări în premieră mondială filmul MO, debutul regizorului Radu Dragomir, care va fi prezent la proiecția filmului alături de interpreta rolului principal, actrița Dana Rogoz. Regizorul Bogdan Mirică și toți eroii serialului UMBRE vor sosi la Cluj în Ziua HBO, joi 6 iunie, pentru a prezenta fanilor, în premieră, primul episod din cel de-al treilea sezon.