Cei 8 cineaști care vor participa la Transilvania Talent Lab 2015 sunt: Alex Mironescu, Diana Voinea, Norbert Fodor și Simona Constantin – în echipa de regizori / scenariști; Alexandra-Maria Colța, Andrada Popan-Dorca, Cristina Ungurean și Marta Bănescu – în cea de producători de film.
Ediția cu numărul 4 a Transilvania Talent Lab le oferă celor 8 participanți - 4 scenariști/ regizori și 4 producători de film - un training de specialitate alături de două profesioniste extrem de active în domeniul consultanței și training-ului pe proiecte cinematografice – Sirkka Möller și Martina Bleis. Între 31 mai și 6 iunie, aceștia vor forma 4 grupe de lucru (1 scenarist/regizor + 1 producător) și vor parcurge etapele unui training intensiv, cu scopul de a crea un mod de lucru care să permită interacțiunea directă scenariști/ regizori și producători, precum și de a oferi șansa unei experiențe de lucru aplicate, care pornește de la teorie și se finalizează printr-o serie de exerciții și abordări practice.
Cele 5 proiecte de lungmetraj selecționate la cea de-a doua ediție Transilvania Pitch Stop 2015 sunt: Cai la rege (Raluca Maria Rusu), Căutatorul de vânt (Mihai Sofronea), Charlton Heston (Andrei Crețulescu), Soldații (Ivana Mladenovic) și 1985 (Bogdan Mureșanu).
Regizorii și producătorii celor 5 proiecte vor participa la ateliere special concepute pentru ei, formând grupuri de lucru - echipa proiectului și trainerii. Accentul activității în grup va fi pus pe modalitatea de prezentare a proiectului în cadrul evenimentului public, pitch-ul organizat în data de 6 iunie, dar și pe consultanța la nivel de scenariu și structură dramaturgică din partea trainerilor și experților implicați - Konstantinos Kontovrakis (producător de film) și Christian Routh (script consultant).
TPS 2015 va avea loc în perioada 31 mai - 6 iunie, iar finalul training-ului va fi sesiunea de pitch propriu-zisă, urmată de întâlniri individuale între participanți și posibilii producători interesați de proiectele lor. Anul acesta, cele 5 proiecte și pitch-urile finale vor fi analizate de un juriu format din Matthieu Darras (Head of Programmes - TorinoFilmLab), Elin Erichsen (Head of Development - Norwegian Film Institute) și Roberto Olla (Executive Director - Eurimages). Juriul TPS va acorda două premii: TPS Development Award - în valoare de 2000 de euro, oferit de TIFF, și CoCo Award - constând în includerea proiectului în cadrul Connecting Cottbus East West Co-production Market, din luna noiembrie. În urma parteneriatului semnat de la prima ediție cu Festivalul de la Locarno, cele două proiecte câștigătoare vor fi invitate în cadrul Locarno Industry Days pentru un matchmaking personalizat cu profesioniștii din industrie.
Anul acesta, pe lângă masterclass-urile deschise publicului larg, TIFF organizează unul dedicat participanților Transilvania Pitch Stop și Transilvania Talent Lab: Handling Ideas, susținut de Paul Tyler. Începând din 2006, Paul Tyler s-a mutat la Copenhaga pentru a-și transforma cei 12 ani de experiență în TV și film la BBC într-un sistem aplicat prin care ajută industria audiovizual să dezvolte concepte și idei noi. Un concept original de a aborda proiectele cinematografice, Handling Ideas a ghidat până acum peste 370 de proiecte din peste 15 țări. A sprijinit organizații, companii și instituții precum Danish Film Institute, Swedish Film Institute, Eyeworks TV (Danemarca), The Royal Academy of Arts (Marea Britanie) și trei dintre televiziunile de top din China – Hunan, Zhejiang & Anhui TV.
Transilvania Talent Lab este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, în parteneriat cu Asociația Culturală Control N.