Documentare despre Woody Allen şi Polanski | TIFF

Documentare despre Woody Allen şi Polanski

22.05.2012 11:51
In premieră la TIFF Sibiu

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) revine pentru al şaselea an la Sibiu, între 13 şi 17 iunie, cu 50 de filme şi o serie de evenimente conexe care vor transforma oraşul, pentru câteva zile, în capitala filmului. Festivalul se extinde anul acesta şi va avea loc în şase locaţii distincte: Piaţa Mare, Centrul Cultural Habitus, Teatrul Gong, Music Pub, Muzeul în aer liber Astra din Dumbrava Sibiului şi Cetatea Cisnădioara.

Cu fiecare ediţie, TIFF Sibiu devine un eveniment tot mai complex, adăugând în agenda sa proiecții de film cu acompaniament live, locaţii inedite, invitaţi de marcă, seri tematice, filme-eveniment, titluri în premieră naţională. Totodată, festivalul îşi conturează, pe an ce trece, o identitate proprie, ca manifestare a tuturor artelor şi a felului în care ele sunt reflectate în film.

Patru documentare în premieră absolută în România, toate având în centru personalităţi din lumea artei, le-au fost rezervate spectatorilor din Sibiu. Două dintre ele vin direct de la Cannes: „Woody Allen: A Documentary”, în regia lui Robert Weide, proiectat zilele acestea în secţiunea Cannes Classics, şi „Roman Polanski: A Film Memoir”, de Laurent Bouzereau, care are parte de o proiecţie specială în prestigiosul festival.

„Woody Allen: A Documentary” este o ocazie unică de a arunca o privire în viaţa personală şi profesională a unuia dintre cei mai mari cineaşti contemporani. Recunoscut pentru discreţia sa,  Woody Allen a acceptat în cele din urmă o cameră de filmat în ritualul său cotidian, recapitulând cele câteva decenii în care a scris, regizat şi produs filme. Printre cei care vorbesc despre Allen, în film, se numără Penelope Cruz, Sean Penn, Martin Scorsese, Larry David, Diane Keaton.

Un traseu la fel de interesant, presărat însă cu mai multe controverse, l-a avut un alt mare nume al cinematografiei. „Roman Polanski: A Film Memoir”, de Laurent Bouzereau, este proiectul surpriză pe care Polanski l-a anunţat după ieşirea sa din arest la domiciliu, în Elveţia. Interviul a fost înregistrat în cele câteva luni de arest şi porneşte de la copilăria cineastului într-un ghetou din Cracovia, trecând prin cariera în Franţa şi SUA, tragedia morţii soţiei sale, Sharon Tate, şi acuzaţia de abuz sexual care îl urmăreşte şi astăzi. Conversaţiile sunt ilustrate cu secvenţe din filmele lui Polanski, imagini surprinse de televiziuni, articole din ziare şi fotografii din colecţia personală.

În premieră la TIFF Sibiu va fi proiectat şi „George Harrison: Living in the Material World”, de Martin Scorsese. Regizorului i-a fost acordat accesul, pentru prima dată, la o arhivă video a familiei fostului membru al formaţiei Beatles. Alternând imaginile inedite cu interviuri şi secvenţe din concerte, filmul reface traseul lui George Harrison, de la originile sale muzicale din Liverpool, până la faima dobândită alături de trupă şi activitatea sa filantropică, dar şi de cineast. Documentarul include interviuri cu Paul McCartney şi Ringo Starr, Eric Clapton, Yoko Ono, Phil Spector.

„Marina Abramovic – The Artist is Present”, de Matthew Akers, este un experiment la intersecţia dintre cinema şi arta contemporană. Prezentat la Festivalul de la Berlin, anul acesta, filmul este un making of al unei expoziţii realizate de Marina Abramovic la MoMA din New York. Expoziţia trebuia să fie o retrospectivă a operei renumitei artiste de origine iugoslavă, însă, atunci când curatorul a propus numele The Artist is Present, artista a realizat că ea nu trebuie să lipsească, fizic, din galerie. Interacţiunea ei cu vizitatorii muzeului, surprinsă în film, este un spectacol unic.

Filmul românesc va ocupa un loc special la TIFF Sibiu 2012. Debutul cinematografic al lui Silviu Purcărete, „Undeva la Palilula”, pelicula lui Tudor Giurgiu, „Despre oameni și melci”, prezentată în avanpremieră, „Crulic – drumul spre dincolo”, lungmetrajul de animaţie al Ancăi Damian inspirat de cazul real al românului decedat într-o închisoare din Polonia, „Toată lumea din familia noastră”, în regia lui Radu Jude, şi pelicula lui Adrian Sitaru, „Din dragoste, cu cele mai bune intenţii”, sunt doar câteva dintre propunerile ediţiei.

Piaţa Mare va fi, din nou, punctul central al ediţiei sibiene a TIFF. Cinci proiecţii vor putea fi urmărite de aproximativ 3.000 de spectatori, în fiecare seară. Preţul unui bilet la proiecţiile din Piaţa Mare va fi unul simbolic, de 1 leu. Printre filmele pe care publicul le putea viziona în această locaţie se numără celebrul „Tous les matins du monde” / „Toate dimineţile lumii”, al lui Alain Corneau, nominalizat la Globul de Aur şi câştigător a şapte premii Cesar, cu Gerard Depardieu şi Guillaume Depardieu în distribuţie.

Centrul Cultural Habitus va fi gazda zilnică a cinefililor sibieni, câte şase filme urmând a fi proiectate în fiecare zi, între 12.00 şi 22.00. Teatrul Gong şi Music Pub vor găzdui câteva dintre premierele absolute de la TIFF Sibiu, iar cele două locaţii inedite, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului şi Cetatea Cisnădioara, le pregătesc surprize inedite spectatorilor.

TIFF Sibiu 2012, aflat la a şasea ediţie, este un eveniment organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc - APFR, cu sprijinul Primăriei Sibiu şi al Casei de Cultură a municipiului Sibiu.
Parteneri: Ibis Hotel, Buonavista Catering, Metropolis, News Outdoor, Zile&Nopţi, Kiss FM, Tribuna
Partener tehnologic: Brinel
Partener tehnic: Benq
Parteneri media: Turnul Sfatului, Rondul de Sibiu, TV Eveniment, Sibiul.ro, Profil Cultural, Mesagerul de Sibiu, Brylu.ro, Cemerita.ro
Parteneri de promovare: Cameleon PR&Events, Sibiu Media Center