EducaTIFF – Premiul pentru CEL MAI BUN PROIECT EDUCAŢIONAL la Gala Premiilor în Educaţie 2011 | TIFF

EducaTIFF – Premiul pentru CEL MAI BUN PROIECT EDUCAŢIONAL la Gala Premiilor în Educaţie 2011

03.11.2011 02:00

EducaTIFF – programul de educaţie media şi cinematografică organizat în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), a primit miercuri 2 noiembrie, Premiul pentru Cel mai bun proiect educaţional la Gala Premiilor în Educaţie, ediţia 2011.

Gala Premiilor în Educaţie este un proiect anual iniţiat de Fundaţia Dinu Patriciu, cu cu scopul de a identifica şi recompensa exemplele de bună practică din domeniul educaţiei – oameni, instituţii şi organizaţii care – prin dedicaţie, originalitate şi pasiune – contribuie la dezvoltarea sistemului educaţional din România. (www.premiileineducatie.ro)

EducaTIFF a debutat în 2009, cu scopul de a re-aprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice şi de a influenţa primii paşi către o agenda solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media. Astăzi, când toată lumea este expusă constant şi adesea agresiv la comunicarea media, cei mai tineri sunt şi cei mai vulnerabili. Filmele pentru copii şi adolescenţi se adresează unui public ale cărui nevoi emoţionale şi culturale ating cote foarte ridicate.

EducaTIFF a fost primul program care a adus în cinematografele din România filme special create pentru copii şi adolescenţi, însoţite de materiale didactice pentru dezvoltarea planurilor de lecţie.

Motivaţia solidă care a stat la baza iniţierii programului EducaTIFF a constat în faptul că România nu are bifate competenţe de “media literacy” şi “film literacy” la nivel de curriculum de învăţământ public naţional,

Media & film literacy este una din priorităţile Comisiei Europene, care a cerut statelor membre să facă eforturi pentru a include astfel de ore în programa şcolară.

“În timpurile în care trăim, analfabetismul este definit şi prin incapacitatea de a pricepe şi utiliza imaginile în mişcare de pe un ecran, nu doar textul, şi de a manevra camera video şi tastatura, nu doar pixul. Copiii şi tinerii trebuie să fie apţi din ambele puncte de vedere pentru a participa totalmente în societate”. (Film: 21st Century Literacy, A strategy for film education across the UK, 2008, de British Film Institute, UK Film Council, Film Club, Film Education, First Light & Skillset)

 

Educaţia cinematografică stimulează învăţarea şi percepţia critică, analizele şi dezbaterile asupra emoţiilor şi topicilor stârnite de filme. De asemenea, prin educaţia cinematografică, copiii şi tinerii devin capabili să folosească filmul ca sprijin al propriei creativităţi, iar industria filmului trebuie să le respecte opiniile.

 

Prin dezvoltarea programului EducaTIFF, TIFF îşi asumă misiunea de a forma, începând de la o vârstă foarte tânără, un public de film avizat şi îşi încadrează eforturile alături de cele ale altor proiecte europene similare.

Această iniţiativă a Festivalului de Film Transilvania a fost salutată în 2010 de prestigiosul regizor şi producător german Wim Wenders, preşedintele Academiei Europene de Film.

 

EducaTIFF s-a dezvoltat de la o ediţie la alta, iar în 2011 a devenit o adevărată platformă educaţională pentru unităţile de învăţământ public şi privat, pentru ONG-urile de educaţie informală şi nonformală pentru grupuri dezavantajate, devaforizate (orfani, copii abandonaţi, copii romi, copii din familii sărace) din mediul urban şi rural din judeţul Cluj, structurat pe 2 nivele:

- seminarii de educaţie media şi cinematografică pentru cadre didactice (cu scopul de a construi un sistem de formare continuă în educaţia media şi cinematografică a cadrelor didactice)

- proiecţii de filme (cu scopul de a programa proiecţii de-a lungul anului), pe categorii de vârste şcolare, pentru elevi, cu materiale didactice pentru şcoli, de utilizat înainte de vizionare şi după vizionare, pe baza cărora cadrele didactice dezvoltă planuri de lecţie, şi cu dezbateri cu invitaţi din industria cinematografică, teoriticieni de film şi experţi pe problemele din filme, după fiecare proiecţie.

 

Pe parcursul celor 3 ediţii, programul EducaTIFF a atras către filmele special alese pentru elevi şi profesorii însoţitori, 3500 de spectatori.

 

În 2011, noutăţile programului în continuă creştere EducaTIFF, provocatoare atât pentru cei cărora le-au fost adresate, cât şi pentru organizatori şi partenerii, au constat în sesiunile de training media and film literacy pentru cadre didactice, inspectori, directori şcolari, bibliotecari, şi în competiţia judeţeană EducaTIFF – Tineri Critici de Film, o premieră în România.

 

Ca o recunoaştere a meritelor, în vara lui 2011, programul EducaTIFF a fost selectat în cadrul seminarului Europa Cinemas' Young Audience din Bologna, reprezentând o altă premieră pentru România, un succes la care s-a adăugat acum cel mai important premiu, Premiul pentru Cel mai bun proiect educaţional la Gala Premiilor în Educaţie.

 

Pentru anul 2012 organizatorii programului EducaTIFF - Asociaţia pentru Promovarea Filmului Romanesc (www.romfilmpromotion.ro), doresc să extindă platforma educaţională la nivel naţional şi sunt interesaţi să primească propuneri din partea şcolilor şi liceelor interesate de a participa la program.

 

Mai multe informaţii despre EducaTIFF, fotografii, înregistrări video, testimoniale de la ediţia din 2011, pot fi găsite în link-urile de mai jos.

 

http://www.youtube.com/user/EducaTIFF#g/c/A94A5D43F9D1FE13

http://www.tiff.ro/galerie/foto/268

http://www.tiff.ro/galerie/video/418

https://www.facebook.com/educatiff