Expoziţie organizată de Institutul Francez din România, în parteneriat cu Centrul Ceh din București.
După Bucureşti, Timişoara, Sibiu şi Iaşi a venit rândul Clujului să găzduiască una dintre cele mai importante expoziţii ale anului. Lucrări ale faimosului fotograf Josef Koudelka sunt prezentate în expoziţia « Invazie 68 Praga » organizată de Institutul Francez din România în parteneriat cu Centrul Ceh din București. Expoziția a fost creată anul trecut cu ocazia aniversării a 45 de ani de la invazia Cehoslovaciei în 21 august 1968 de către forțe militare din Uniunea Sovietică și aliații ei din Pactul de la Varșovia, cu excepția notabilă a României.
În timpul a șapte zile în august 1968 Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reușit ulterior să le scoată din țară, emigrând în Franța. Fotografiile lui au fost publicate de agenția Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaționale cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menționa numele autorului.
În același an, Koudelka a primit un premiu important: Overseas Press Club i-a conferit „fotografului ceh anonim“ medalia de aur Robert Capa. De-abia în 1984, după moartea tatălui său (care rămăsese în Cehoslovacia), când amenințarea represaliilor împotriva familiei a dispărut, Josef Koudelka a recunoscut public pentru prima dată că el este autorul instantaneelor. Fotografiile sale din timpul invaziei, realizate pe parcursul a celor mai dramatice 7 zile din acel august, au devenit un simbol al luptei pentru libertate şi sunt considerate astăzi lucrări clasice ale fotojurnalismului postbelic.
Ea va fi completată de proiecţia miniseriei HBO Burning Bush, centrată pe sacrificiul personal al studentului praghez Jan Palach, care şi-a dat foc în semn de protest împotriva ocupaţiei sovietice a Cehoslovaciei în 1969.
Expoziţia este însoţită de versiunea în limba română a albumului „Invazie 68 Praga” (Editura Art), în vânzare la librăriile Cărtureşti, Librarium şi Humanitas din Cluj-Napoca.