Nunta de piatră (r. Mircea Veroiu și Dan Pița), unul dintre filmele-reper ale cinematografiei române, își sărbătorește cea de-a 40-a aniversare la TIFF. Pelicula va avea parte de o proiecție specială vineri, 8 iunie, ora 18.00, la Cinema Florin Piersic, în prezența regizorului Dan Pița (Premiul pentru întreaga carieră la TIFF 2009), a scenografului Helmut Stürmer, a directorului de imagine Iosif Demian, a actriței Ursula Woltz și a actorului Mircea Diaconu.
Filmul a fost selecționat la Festivalul de la Cannes, în Semaine de la Critique, în 1973, și a obținut de-a lungul timpului mai multe premii. Nunta de piatră se află pe locul 6 în clasamentul „Cele mai bune 10 filme românești ale tuturor timpurilor”, stabilite prin votul a 40 de critici, în 2008, și a fost achiziționat de Musem of Modern Art (MoMA) din New York.
Tot vineri, de la 22.45, la Cinema Florin Piersic, publicul va avea ocazia să o întâlnească pe celebra actriță Geraldine Chaplin, la proiecția filmului În oraşul fără limite (r. Alberto Hernandez), organizată în onoarea ei. Fiica lui Charlie Chaplin va primi Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere a festivalului, pe 9 iunie, la Teatrul Național din Cluj. Pentru interpretarea din filmul În oraşul fără limite, Chaplin a obținut Premiul Goya pentru Cea mai bună actriță în rol secundar. Sâmbătă seara, de la 21.45, în onoarea invitatei speciale TIFF, în Ursus Open Air va fi proiectat și filmul Hai să trăim împreună! (r. Stephane Robelin).
Una dintre surprizele de anul acesta ale TIFF-ului este premiera mondială a lui Noseland, un mockumentar realizat de Aleksey Igudesman și Sebastian Leitner despre Festivalul de Muzică de Cameră din Dubrovnik, organizat anual de renumitul violonist Julian Rachlin. Pe 8 iunie, la Cinema Victoria, la 17.30, filmul va avea o proiecție specială în prezența celor doi regizori și a producătoarei Sabina Hasanova. Amuzant și atașant, Noseland este un omagiu adus muzicii clasice, fiind adus la TIFF în parteneriat cu Festivalul Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo.
O proiecție specială va avea și Peliculă versus Digital/ Side by Side (r. Christopher Kenneally), la Cinema Arta, pe 8 iunie, de la 16.30. Proiectat anul acesta la Berlin, documentarul îl are pe Keanu Reeves în postura de intervievator şi producător. Actorul vorbeşte cu regizori, directori de imagine, studenţi la regie şi producători despre trecerea la digital în cinema, descoperind ce s-a câştigat, ce s-a pierdut şi ce ne aşteaptă în viitor. Documentarul este prezentat de Digital Cube.
La Cinema Florin Piersic, de la 20.15, Despre oameni și melci (r. Tudor Giurgiu) va avea o proiecție specială, precedată de anunțarea câştigătorului primei Burse Alex. Leo Şerban. Bursa este oferită de producătorul Bobby Păunescu și TIFF, în parteneriat cu ICR New York și Film Society of Lincoln Center, unui tânăr sub 35 de ani care s-a afirmat și remarcat în zona de jurnalism și/sau critică de film.
Tot seara, de la ora 21.30, în spațiul TIFF Art (Muzeul de Artă Cluj), primul lungmetraj românesc realizat vreodată, Independenţa României (r. Grigore Brezeanu, Aristide Demetriade), va fi proiectat cu acompaniament live asigurat de Dubase&Leizaboy. Proiecţia specială e prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la premieră.
Începând cu ora 15.00, la Cinema Arta, vor fi proiectate și filmele produse de Atelierul Let’s Go Digital în timpul TIFF 2012, în prezența adolescenților selectați în proiect.
Cinefilii sunt invitați vineri, 8 iunie, și la o serie de lansări de carte, la TIFF Lounge (Piața Unirii). De la 15.00, cei interesați de scenaristică pot afla mai multe despre „Story – conţinut, structură, metodă şi principii scenaristice”, de Robert McKee (Editura Filmtett, traducere de Ana Răduleţ). Supranumită „biblia scenariștilor de la Hollywood”, „Story” este unul dintre cele mai importante manuale de scenaristică.
La 15.45, Editura Eikon lansează colecţia de carte TIFF Cinefil, care debutează cu două volume semnate de Ioan-Pavel Azap: „dagheroTIFF” (carte despre primele 10 ediţii ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania, 2002-2011) şi „16 mm (Jurnal cinefil)”. Ioan-Pavel Azap a primit anul trecut Premiul „Ion Cantacuzino“ al Asociaţiei Criticilor de Film a Uniunii Cineaştilor din România pentru: „îndelungata activitate publicistică dedicată filmului românesc şi mondial la revista «Tribuna» şi pentru volumele «Stop cadru» şi «Traveling», dedicate cineaştilor români şi străini”.
Tot la TIFF Lounge, criticul de film Valerian Sava își va prezenta volumul „O istorie subiectivă a tranziţiei filmice (Al Patrulea Val, restauraţia mediocrată şi refondarea cinemaului românesc)”, apărut la Editura Paralela 45.
Două DVD-uri cu filme românești vor fi prezentate publicului pe 8 iunie, la TIFF Lounge, de la 16.30, Caravana cinematografică (r. Titus Muntean) şi Katalin Varga (r. Peter Strickland).