La cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Israel va fi prezent în secţiunea Focus cu cele mai sonore titluri din cinematografia recentă.
Un must-see absolut al acestei secţiuni este Lebanon, o coproducţie Germania-Israel-Franţa-Liban, în regia lui Samuel Maoz, câştigător al Leului de Aur la Veneţia în 2009. Un film despre experienţa terifiantă a patru tineri soldaţi prizonieri într-un tanc în prima zi a războiului israelo-libanez din 1982. Filmul va fi proiectat în prezenţa extraordinară a regizorului Samuel Maoz şi a Ambasadorului Statului Israel la Bucureşti, Excelenţa Sa, domnul Oren David.
Un alt titlu de referinţă al secţiunii Focus Israel este Ajami, în regia lui Scandar Copti şi Yaron Shani. Filmul a fost nominalizat la Oscar 2010 pentru Cel mai bun film străin şi premiat cu alte 12 trofee, printre care şi Menţiunea Specială - Camera d’Or la Cannes 2009.
Lista filmelor israeliene continuă cu Eyes Wide Open, în regia lui Haim Tabakman, o poveste dramatică care se întâmplă într-o comunitate ortodoxă, My Father My Lord, al lui David Volach, premiat la Festivalul de la Tribeca în 2007, Lemon Tree, de Eran Riklis, distins cu Premiul publicului în cadrul secţiunii Panorama de la Berlin 2008, To See if I'm Smiling, al lui Tamar Yarom, un documentar emoţionant despre povestea a şase soldaţi israelieni de sex feminin, care încearcă sa ducă o viaţă normală în teritoriile ocupate, şi, nu în ultimul rând, Children of the Sun, în regia lui Ran Tal, o incursiune în viaţa copiilor israelieni care au facut parte din prima mişcare kibbutz.
De asemenea, producţia multipremiată A Band's Visit, regizată de Eran Kolirin, se regăseşte în oferta bogată pe care secţiunea Focus Israel o va oferi publicului cinefil. Recompensat cu nu mai puţin de 40 de trofee, printre care şi Premiul Fipresci obţinut la Cannes în 2007 şi Cel mai bun actor în cadrul decernării Premiilor Academiei Europene, A Band's Visit spune povestea unei orchestre egiptene care vine în Israel pentru a concerta la inaugurarea unui centru de cultură arabă, dar încurcă autobuzele şi nimereşte în deşert.
Sunt aşteptaţi la TIFF şi Katriel Schory, directorul executiv al Israel Film Fund, care va împărtăşi din know how-ul său în domeniul susţinerii producţiei cinematografice pe plan regional în cadrul Conferinţei Fondurilor Regionale, Costel Safirman, directorul Cinematecii de la Ierusalim, curatorul secţiunii Focus Israel din cadrul TIFF, Jay Weissberg, reputat critic de film la Variety, precum şi oaspeţii constanţi ai TIFF, Dan şi Edna Făinaru, autori de cronica de film pentru Screen International.