Portugalia, Belgia şi Norvegia vor fi prezente în acest an în cadrul secţiunii Focus cu cele mai reprezentative titluri din cinematografiile lor recente.
În ultimii ani cinematografia norvegiană a avut o evoluţie spectaculoasă, succesul pe plan internaţional înregistrat de producţiile norvegiene şi investiţiile în industria cinematografică justificând pe deplin apariţia Norwave- Noul Val al Cinematografiei Norvegiene.
Focus-ul asupra Norvegiei de la TIFF 2011 îşi propune să aducă în atenţia publicului român producţiile de referinţă ale cinematografiei norvegiene, un demers iniţiat, de altfel, în cadrul Zilelor Filmului Norvegian, organizate în toamna anului 2010 de Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti, împreună cu Institutul Cultural Român (ICR).
La TIFF 2011, Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti sprijină organizarea unui Focus pe cinematografia din Norvegia, în contextul aniversării a 20 de ani de la înfiintarea Lectoratului de Limba Norvegiană la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, precum şi a împlinirii a 10 ani de la înfiinţarea Departamentului de Studii Scandinave.
8 producţii care au făcut senzaţie pe plan internaţional vor fi prezentate publicului clujean în secţiunea Focus Norvegia din cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
Distins cu Marele Premiu al juriului World Cinema la Festivalul de Film Sundance 2011, Cumplit de fericită/ Sykt Lykkelig (r. Anne Sewitsky) o aduce în prim plan pe Kaja, o eternă optimistă, în ciuda faptului că trăieşte cu un bărbat care nu-i acordă atenţia meritată, preferând oricând să meargă la vânătoare cu amicii. Dar când "cuplul perfect" se mută alături, Kaja cunoaşte o nouă lume, cu totul aparte, iar consecinţele se vor răsfrânge asupra tuturor celor din jurul ei. Cumplit de fericită va putea fi urmărit în curând pe ecranele din România, urmând să fie distribuit de Transilvania Film.
Prezentat în 2010 în cadrul Festivalurilor de la Toronto şi San Sebastian, Acasă de Crăciun / Hjem Til Jul (r. Bent Hamer), analizează tema convieţuirii din perspectiva unor personaje ale căror vieţi se intersectează în fire narative diferite şi explorează dragostea la toate vârstele şi în toate fazele ei. Personajele reprezintă o paletă largă de vârste şi clase sociale, iar poveştile lor sunt un melanj de umor şi tragedie, blândeţe şi disperare, dar mereu deschise către iertare şi speranţă.
Lista filmelor de neratat din cadrul Focus Norvegia continuă cu titluri precum Îngerul / Engelen (r. Margreth Olin), recompensat cu Premiul Publicului la Fetsivalul de la Goteborg 2010, Max Manus (r. Joachim Roenning, Espen Sandberg), bazat pe povestea adevărată a luptătorului pentru rezistenţă cu acelaşi nume, Nokas (r. Erik Skjoldbjærg), despre cel mai mare jaf de bancă din istoria Norvegiei, Lacrimi în Gaza / Gazas Tårer (r. Vibeke Løkkeberg), câştigător al Premiului publicului la Goteborg 2011, Călătoresc solo / Jeg Reiser Alene (r. Stian Kristiansen), sau Orele de rusă / Russian Lessons (r. Andrei Nekrasov, Olga Konskaya), selecţionat în 2010 în cadrul unor festivaluri de prestigiu precum Sundance, Rotterdam, Tampere, sau Hong Kong.
În a doua zi a festivalului, pe data de 4 iunie, tinerii clujeni sunt invitaţi la Casa de Cultură a Studenţilor la proiecţia filmului Regele de pe Insula Diavolului / Kongen av Bastøy (r. Marius Holst), o producţie norvegiană proiectată în secţiunea Tinereţe Irosită a TIFF 2011. Acţiunea filmului are loc la început de secol 20, în iarna norvegiană. Pe insula Bastoy, situată pe o insulă din fiordul Oslo, trăieşte un grup de tineri delincvenţi cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani. Programul zilnic al băieţilor este dominat de tratamentul sadic al gărzilor şi al directorului, care îi abuzează fizic şi mental. În loc să fie reabilitaţi, ei sunt folosiţi ca forţă de muncă ieftină. Într-o zi, soseşte un nou deţinut, Erling, în vârstă de 17 ani. Are propriile planuri: să evadeze de pe insulă. Proiecţia Regelului de pe Insula Diavolului îi va avea ca invitaţi pe studenţii secţiei de limba şi literatura norvegiană de la UBB Cluj.