Amanții pasagerii/ Los Amantes Pasajeros, un succes de casă și de critică în Spania, va rula în premieră în România, într-o proiecție unică. Câțiva dintre cei mai bine cotați actori spanioli, alături de Penélope Cruz și Antonio Banderas, care au apariții cameo, vor încânta audiența într-un film distribuit de Independența Film.
Vor introduce ediția de anul acesta Tudor Giurgiu, președintele festivalului, împreună cu primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc. Printre invitații speciali prezenți la gala de deschidere se vor afla Nik Powell, directorul National Film and Television School din Marea Britanie și vice-președinte în consiliul Academiei Europene de Film, celebrul director de imagine Ed Lachman (Trilogia Paradis, r. Ulrich Seidl), Pablo Berger - regizorul filmului mut Blancanieves (2012), David Lambert, regizorul și scenaristul Hors les Murs, Denis Côté, premiat recent la Berlin pentru Vic et Flo ont vu un ours, Frederic Boyer, directorul Festivalului de la Tribeca (New York) și membru al juriului competiției.
Seria proiecțiilor din Mănăștur Open Air începe tot mâine, la 22.00, cu filmul Calea mântuirii/ Redemption Street (r. Miroslav Terzić), povestea unui tânăr procuror care primeşte misiunea de a cerceta dispariția unui grup paramilitar, în timpul războiului din Bosnia și Herțegovina. Spectatorii vor afla mai multe despre povestea de dragoste dintre actrița Liv Ullman și regizorul Ingmar Bergman în Liv & Ingmar (r. Dheeraj Akolkar), de la 13.00, la Cinema Florin Piersic. Tot vineri va rula și primul titlu din Focus Slovacia, Câinele meu ucigaș/ My Dog Killer (r. Mira Fornay), la Cinema City, Sala 4, de la 19.30. De la aceeași oră, dar la Cinema Victoria, va fi proiectat documentarul Opera despuiată/ Naked Opera, despre viața decadentă a unui om de afaceri bogat care află că mai are puțin de trăit, în prezența regizoarei Angela Christlieb.
În primul weekend de TIFF, pe 1 și 2 iunie, la Castelul Banffy de la Bonțida, un program special conceput pentru familii, Weekend la Castel, va cuprinde, pe lângă proiecții în aer liber cu acompaniament live, și concerte, activități pentru copii, spectacole culinare.
Ziua de 1 iunie începe, de la 12.00, cu jocuri pentru cei mici, ateliere de fotografie, modelare în lut, origami, dans sau actorie și o sesiune de gustări și băuturi spaniole gătite de Restaurantul Hubertus. De la 17.00, Ada Milea și Dorina Chiriac îl vor aduce pe îndrăgitul „Apolodor”, într-un spectacol memorabil, iar de la 18.00, copiii vor avea parte de un show de magie. Un concert de chitară spaniolă al Bigg Dimm a’Band va încălzi, de la 20.30, atmosfera pentru Blancanieves (2012). Filmul mut, o reinterpretare a basmului fraților Grimm, propunerea Spaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și laureat a zece premii Goya, va fi proiectat de la 21.30.
Weekend la Castel continuă duminică, de la 14.00, cu jocuri și ateliere pentru copii, și un festin culinar cu bucate evreiești, gătite de Mircea Groza, Csók Zsolt și Adi Hădean din echipa „Niște țărani”. Teatrul de păpuși de la Mancha va încânta publicul cu spectacolul „János Vitéz”, de la 17.00, iar de la 20.30 se va dansa pe muzică klezmer, cu trupa Mazel Tov. Manasse (r. Jean Mihail, 1925), unul dintre filmele românești mute remarcabile ale anilor 20, va rula de la 21.30, într-o proiecție acompaniată live de Minima, trupa britanică renumită pentru coloanele sonore originale compuse. Programul este prezentat de Allianz Țiriac. Detalii: http://tiff.ro/tiff/stiri/weekend-la-castel-program-complet.
Evenimentele din Weekend la Castel se înscriu și în programul Zilelor Diversității la TIFF, secțiune sprijinită de Departamentul pentru Relații Interetnice. Circa 200 de copii din comunitățile de romi de la Pata Rât își vor petrece ziua de 1 iunie la Bonțida, după ce vor vedea filmul Lotte și misterul pietrei Lunii (r. Heiki Ernits, Janno Poldma), de la ora 10.00, la Cinema Arta. Iar duminică, 2 iunie, la Cinema Florin Piersic, de la 18.00, va rula filmul distins anul acesta cu Marele Premiu al juriului și Ursul de Argint pentru Cel mai bun actor (Nazif Mujic), la Festivalul de la Berlin, An Episode in the Life of an Iron Picker (r. Danis Tanovic), ce urmărește viața unei familii de romi din Bosnia.
Cea de-a 5-a ediţie EducaTIFF – programul de educaţie cinematografică pentru elevi – își așteaptă micii spectatori între 31 mai și 4 iunie, cu cinci filme special alese pe categorii de vârstă, din selecţia unor mari festivaluri. Greutatea elefanților/ The Weight of Elephants (r. Daniel Joseph Borgman), un film impresionant despre un băiețel de 11 ani, singur, care-și construiește o lume fantezistă pentru a supraviețui realității, deschide EducaTIFF vineri, de la ora 10.00, la Cinema Victoria. Eva Pervolovici, regizoarea filmului Marussia, selectat la Berlinale Generation 2013, va susține o lecţie de cinema pe 2 iunie, ora 12:00, la Muzeul de Artă Cluj, locul unde elevii sunt așteptați şi la două seminarii de critică de film (pe 3 şi 4 iunie, 12:00), și la ateliere de animaţie, între 5-9 iunie, de la 10.00 la 15.00. Detalii despre înscrieri și program, pe pagina EducaTIFF: http://tiff.ro/educatiff.
Un eveniment de neratat în primul weekend este Cine-concertul „Bagdad Fantaisie” de pe 1 iunie, ora 18.45, Cinema Florin Piersic, eveniment prilejuit de Zilele Francofoniei. Artistul Sami Pageaux-Waro va acompania live fermecătorul fantasy mut Hoțul din Bagdad / The Thief of Bagdad (r. Raoul Walsh, 1924). Cine-concertul va fi reluat duminică, de la 22.00, la Casa TIFF, când va fi acordat și premiul juriului tinerilor francofoni la TIFF. Prezentat de TV5 Monde și Institutul Francez din Cluj.
Iubitorii de muzică tradițională se vor delecta duminică, la Casa de Cultură a Studenților, de la 18.30, cu Ritmuri din Balcani (r. Stefan Schwietert), un documentar despre Marcel Cellier, cel care a descoperit muzicieni din Europa de Est, inclusiv pe Gheorghe Zamfir, promovându-i pe plan internațional. Ioan Pop și Grupul Iza vor încheia seara cu un spectacol de muzică maramureșeană.
Must-see-uri în primul weekend sunt și documentarul Actul de a ucide (r. Joshua Oppenheimer), Fuck for Forest (r. Michal Marczak), istoria primul ONG eco-porn, Samsara (r. Ron Fricke), un spectacol vizual de neuitat, Trădarea (r. Kirill Serebrennikov), elogiat la Veneția pentru interpretarea actriței Franziska Petri, care va fi prezentă la eveniment, În căutarea lui Sugar Man (r. Malik Bendjeloull), distins cu Oscarul pentru Cel mai bun documentar, proiecția-maraton Ispășire/ Penance (r. Kiyoshi Kurosawa) sau Trei exerciții de interpretare (r. Cristi Puiu).
Tehnologia e la ea acasă în spațiul dedicat Microsoft din Ursus Open Air (Piața Unirii), cu cele mai noi și performante dispozitive Windows 8 și console Xbox, pe care vizitatorii le pot testa pe toată durata festivalului. În plus, pe lângă concursuri, jocuri și aplicații, vizitatorii pot fi în permanență la curent cu activitățile și programul TIFF, direct pe cele mai cool dispozitive de pe piață.