Organizatorii TTL au plăcerea să anunţe numele unora dintre experţii care îi vor întâlni şi vor lucra cu cei 16 participanţi ai trainingului în cadrul unor seminarii, mastercalss-uri şi studii de caz, dezvoltând şi punând în practică temele celor 3 Module TTL: Dezvoltare (dezvoltarea unui proiect cinematografic), Producţie (producerea unui proiect cinematografic) şi Marketing şi Distribuţie.
Richard Kwietniowski - regizor şi scenarist englez de origine poloneză va discuta cu participanţii Transilvania Talent Lab despre scrierea unui scenariu, modalităţi de dezvoltare scenaristică, diferenţele cinematografice dintre ţări şi lucrul ca scenarist-regizor. Filmele lui, Love and Death on Long Island şi Owning Mahowny au fost multi-premiate şi apreciate internaţional de New York Film Critics' Circle, US National Board of Review sau BAFTA şi prezentate în festivaluri precum cele de la Cannes, Berlin sau Sundance. Foarte activ în trainingul în domeniul scenaristicii şi regiei, Richard Kwietniowski a colaborat cu diverse programe de dezvoltare de scenariu precum Scenario, ScriptEast şi Central European Screenwriter's Pitch Forum. În prezent predă regie şi scenaristică în cadrul mai multor şcoli britanice de film şi în diverse ţări, de la Jamaica la Polonia.
Cu un background puternic in producţia de film şi cu o experinţă vastă în distribuţie şi vânzări, Marta Lamperová este un alt expert invitat la prima ediţie a Transilvania Talent Lab. În seminarul pe care îl va susţine, Marta Lamperová va discuta despre toate aspectele ce ţin de promovarea şi distribuţia unui film finalizat.
Marta a fost în fruntea departamentului de vânzări la MDC Int. din Berlin, ocupându-se de achiziţii în Europa de Est, Balcani, Rusia, Asia. În 2008 a fost director executiv al Film Europe, ramura de Vânzări şi Dezvoltare a SPI, o casă de distribuţie extrem de importantă în Europa de Est. Din 2011, Marta Lamperová s-a alăturat cadrelor didactice de la FAMU, celebra facultate de film din Praga, unde este Decan al Facultăţii de Film - departamentul de Producţie. În afara facultății e implicată și în alte aspecte educaționale din cinematografie, participând ca mentor în programe precum Babylon, European Producers Club, Barrandov Studios, EEFA, Screen Leaders.
Un al invitat al TTL-ului din acest an este Vincenzo Rossini. Cariera lui Vincenzo a început cu postul de coordonator în cadrul departamentului de film al Festivalului de Film de la Milano, a continuat în poziţia de selecţioner în comisia de selecţie a festivalului, iar în prezent este directorul artistic al festivalului, la doar 27 de ani. Vincenzo Rossini va vorbi participanților Transilvania Talent Lab despre cele două perspective avute asupra unui festival de film - din exterior, ca cineast în cautare de vizibilitate și din interior, ca director artistic şi organizator.
Pe lista invitaţilor Transilvania Talent Lab se adaugă şi Angelina Nikonova. Co-scenaristă şi regizoare a filmului Twilight Portrait, prezentat şi în cadrul TIFF, un proiect cinematografic cu buget aproape zero. Filmul este produs de Angelina Nikonova împreună cu Olga Dykhovichnaya, actrița din film. Twilight Portrait a fost recompensat cu numeroase premii la festivaluri internaționale foarte importante precum Cottbus sau Thessaloniki. Angelina Nikonova reprezintă dovada faptului că nu doar un buget mare garantează succesul internaţional şi va discuta cu participanții despre experienţa ei în realizarea filmului său.
Lectorilor experţi invitaţi li se vor adăuga o serie de profesionişti activi din industria de film din România, care vor discuta aplicat cu participanţii TTL pe proiectele înscrise în aplicaţia online a trainingului.
Participanţii TTL vor avea ocazia să lucreze cu producătoarea Ada Solomon – una dintre figurile cheie ale producţiei de film autohtone, cu un portofoliu impresionant de filme multi-premiate, ficţiune şi documentare, scurt, lung şi mediu metraje precum recentul Toată lumea din familia noastră, Cea mai fericită fată din lume şi Lampa cu căciulă - toate în regia lui Radu Jude, Marilena de la P7 (r. Cristian Nemescu), Principii de viaţă (r. Constantin Popescu), Cold Waves – Război pe calea undelor, Apocalipsa după şoferi şi Kapitalism – reţeta noastră secretă, toate în regia lui Alexandru Solomon. Inițiator al Festivalului Internațional de Scurt și Mediu Metraj NexT, Ada Solomon se implică cu pasiune în susţinerea tinerelor talente, a cineaştilor aflaţi la început de carieră.
Cei 16 participanţi ai TTL-ului vor avea ocazia să participe la masterclass-urile susţinute de unii dintre invitaţii de marcă ai ediţiei cu numărul 11 a TIFF-ului. Astfel, ei îi vor întâlni pe regizorul thailandez Pen-Ek Ratanaruang şi pe producătorii Christine Vachon şi Jan Harlan.
Toţi cei interesaţi să participe la prima ediţie a Transilvania Talent Lab (TTL) se pot înscrie online până pe data de 20 mai. Mai multe detalii legate de participarea la proiect sau de înscrierea online se pot afla la adresa de mail [email protected] sau la numărul de telefon 0721261736.