Dintre acestea, 7 au fost premiate deja în marile festivaluri internaționale și sunt aduse în premieră în România, iar 9 au fost selecționate de curatorul secțiunii, Ana Maria Sandu, din cele peste 100 de documentare înscrise oficial în festival.
„Dacă ar fi să «tag»-uim tentant această secţiune, ea ar conține următoarele cuvinte cheie: club de noapte, Italia, fotbal, modă, politică, Bollywood, Charlotte Rampling, LSD, rasism, prostituţie, gastronomie, război, coridă, jocuri video, minerit şi reggae”, spune Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului. Pe lângă faptul că abordează subiecte atractive, documentarele sunt extrem de cinematice și ar merita distribuite pe marile ecrane, nu doar la TV.
Recomandările lui Mihai Chirilov includ portrete incitante cum ar fi: Crazy Horse (Veneția 2011), al venerabilului Frederick Wiseman, documentar de tip observațional despre faimosul club parizian; A Man's Story (r. Varon Bonicos), despre celebrul stilist de culoare Ozwald Boateng, care a îmbrăcat la crème de la crème de la Hollywood și care prin designul lui vestimentar a redefinit conceptul de masculinitate; Marley, regizat de Kevin Macdonald - al cărui Life în One Day a închis TIFF 2011 - dedicat icon-ului reggae Bob Marley și proaspăt adus de la Berlin, în premieră în România; The Look (r. Angelina Maccarone) - care retrasează cariera fascinantă a uneia dintre cele mai temerare actrițe în viață, Charlotte Rampling, și Hodorkovski (r. Cyril Tuschi), despre destinul celui mai bogat om din Rusia, Mihail Hodorkovski, și confruntarea lui cu Vladimir Putin.
De neratat este și povestea spectaculoasă a două gemene în vârstă care practică prostituția, în Meet the Fokkens (r. Gabrielle Provaas), cutremurătoarea reconstituire a asaltului Leningradului din 900 Days (r. Jessica Gorter), istoria descoperirii drogului LSD - The Substance: Albert Hofmann's LSD (r. Martin Witz), cocteilul Molotov despre jocurile de putere din spatele afacerilor din fotbal (The Other Chelsea - A Story from Donetsk, r. Jakob Preuss), în care apare și Mircea Lucescu, și, nu în ultimul rând, investigația unui caz de crimă căruia i-au căzut victimă doi români în 1992, în Germania, caz nesoluționat până astăzi, în Revision (r. Philip Scheffner), care a avut premiera la Berlin 2012, în secțiunea Forum.
Secţiunea What's Up Doc / Ce se întâmplă, Documentarule? este prezentată de HBO.