Artistul român comparat adesea cu Marcel Duchamp și curtat de toate marile galerii și muzee din lume, Mircea Cantor, va fi protagonistul unuia dintre evenimentele speciale TIFF 2012. Pentru prima dată, cîteva dintre lucrările sale video vor fi proiectate în România, în afara spațiului pentru care au fost concepute inițial, acela al galeriei. Artistul va lua parte la proiecție, publicul din Cluj având ocazia să-l întâlnească și să participe la discuții.
„Mircea Cantor face parte din galeria artiștilor români mult mai cunoscuți și mai apreciați în străinătate decît la ei acasă”, spune directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov. „Am luat contact cu opera lui Cantor la New York, grație expoziției organizate de ICRNY la Museum of the Moving Image - și nu o spun din snobism, ci pentru că, pur și simplu, lucrărilor lui nu li s-a dat niciodată șansa unei expuneri solide și serioase în România. Proiecția în cadrul TIFF-ului a unui program special cu scurtmetrajele sale video, arătate într-o sală de cinema, încearcă să repare această anomalie”, declară Chirilov.
Opt lucrări video, incluse deja în marile galerii și muzee ale lumii, ca parte a unor expoziții, vor putea fi văzute la Cluj: 9+1=10? (2003-2005), Dead Time (2003), Deeparture (2005), Double Heads Matches (2002-2003), Nulle part ailleurs (2000), Sic Transit Gloria Mundi (2012), The Snow and the Man (2005), Tracking Happiness (2009).
Mircea Cantor s-a născut în 1977 la Oradea și trăieşte în prezent la Paris. A studiat pentru scurtă vreme la Universitatea de Artă și Design din Cluj, înainte de a fi admis direct la master, la Nantes. Mutat în Franța în 2000, Cantor câștiga patru ani mai târziu cea mai importantă distincție acordată tinerilor artiști francezi – Premiul Paul Ricard, una dintre creațiile sale fiind achiziționată de Muzeul de Artă Modernă din Paris.
În acești 12 ani, a devenit unul dintre cei mai apreciaţi artişti vizuali contemporani, opera sa fiind adesea comparată cu cea a lui Duchamp, grație felului în care foloseşte materiale prefabricate pentru a atrage atenţia asupra naturii polisemantice a obiectelor din viaţa cotidiană. În 2011, artistul român a primit prestigiosul premiu Marcel Duchamp, iar anul acesta va avea o expoziţie personală la Centrul Pompidou din Paris.
Mircea Cantor lucrează pe suporturi extrem de diverse, de la video, instalaţie de obiecte, fotografie, desen sau suprafaţă de text, cele mai prestigioase galerii și muzee din lume având în colecțiile lor permanente lucrări semnate de el. Printre ele, MoMA din New York, Hirshhorn Museum and Sculpture Garden din Washington DC, Philadelphia Museum of Art, The Israel Museum din Ierusalim, Centrul Pompidou din Paris, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía din Madrid sau Kunsthaus din Zurich.
Un alt eveniment special la Festivalul Internațional de Film Transilvania îi va fi dedicat Fundației Arte Vizuale (FAV), care împlinește 20 de ani de la înființare. FAV este o instituție non-profit, apolitică și independentă, fondată în 1992 de directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile cu scopul de a-i sprijini pe tinerii cineaști și creatori din sfera artelor vizuale.
FAV a produs peste 80 de proiecte de film și video - ficțiune, documentare, filme experimentale, filme promoționale pentru creatorii din teatru, dans, muzică și cinema, coproducții, proiecte speciale și multi-media. Unul dintre ele este CD-ROMania, o enciclopedie etno-culturală multimedia pe suport DVD, care conține peste 7000 de fotografii recente și de arhivă, muzică, fragmente video - structurate pe textele unor specialiști în istorie, etnografie și istoria artei.
Tot marca FAV este și Memoria de piatră, documentarul realizat de Iosif Demian la Roșia Montana, la aproape 40 de ani de la Nunta de piatră (r. Mircea Veroiu și Dan Pița), care va fi proiectat la TIFF. Într-un program dedicat special FAV-ului, spectatorii vor putea viziona la Cluj și primul film după facultate al lui Radu Muntean, Lindenfeld 1994, dar și Lucy Castle Hotea (r. Vali Hotea, 1996), Franzela exilului (r. Alexandru Solomon, 2002) și Boborul (r. Radu Igazsag, 2004), urmate de un scurt promo la documentarul despre expediția lui Emil Racoviță, Exploratorul (Gabor Xantus, 2012).