TIFF 2012 aduce la Cluj şi unul dintre filmele de început ale regizorului Ernst Lubitsch: comedia Die Puppe/ Păpuşa (1919). Filmul mut care a încântat audienţa începutului de secol XX va avea parte de o proiecţie specială în festival, cu acompaniament live. Struggle-Orchester, formată din șase muzicieni și dirijată de percuționistul Karl Koch, va însoți fiecare acțiune de pe ecran de sunete și zgomote. Așezați în fața unui panou iluminat, instrumentiștii vor urmări cu atenție imaginile pentru a le sincroniza cu muzica originală compusă de Karl Koch, într-un spectacol unic. Evenimentul este prezentat la TIFF în parteneriat cu Centrul Cultural German Cluj-Napoca.
Bazată pe o poveste de E.T.A. Hoffmann, Die Puppe este o farsă amuzantă al cărei protagonist este nepotul timid al unui baron. Pentru a moşteni averea şi a duce mai departe numele familiei, este forţat să ia în căsătorie o fecioară din sat. Însă tânărul se refugiază la mănăstire, unde călugăriţele îl sfătuiesc să ia de soţie o păpuşă mecanică pe care un meşter tocmai o terminase. Păpuşa e stricată din greşeală, iar fiica meşterului (Ossi Oswalda) acceptă să îi ia locul.
Complimentat cu eticheta de „cel mai elegant dintre magicienii ecranului”, Ernst Lubitsch (1892 - 1947) este unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti din istoria cinematografiei. A primit recunoaştere încă de la primele filme, regizate la Berlin, unde a locuit până în 1922, când s-a mutat în Statele Unite. Comediile sale sofisticate, ironice, inteligente şi luminoase au făcut carieră, printre cele mai cunoscute numărându-se Madame Du Barry (1919), Anna Boleyn (1920), The Marriage Circle (1924), Broken Lullaby (1932), One Hour with You (1932), Trouble in Paradise (1932), Design for Living (1933), Angel (1937), Ninotchka (1939), The Shop Around the Corner (1940), To Be or Not to Be (1942). În 1947, Academia Americană de Film i-a acordat un Oscar pentru întreaga carieră.
Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc între 1 – 10 iunie, la Cluj-Napoca, şi între 13 – 17 iunie la Sibiu.