Proiecție specială „Odessa” la TIFF Art | TIFF

Proiecție specială „Odessa” la TIFF Art

05.06.2013 19:21
Joi, 6 iunie, de la 21.30, în spațiul TIFF Art (Muzeul de Artă), spectatorii sunt așteptați la un film și o dezbatere cu regizorul Florin Iepan pe o temă delicată: Odessa.

Documentarul, aflat încă în lucru, pornește de la masacrul de la Odessa, din octombrie 1941, când soldații români au omorât circa 20.000 de evrei, pentru a reflecta asupra prezentului.

Florin Iepan
Reorganizarea Europei de Est, după primul război mondial, sub forma unui puzzle de state naționale, a fost începutul sfârșitului pentru diversitatea etnică din această parte a lumii. Comunitatea evreilor est-europeni, cea mai mare din lume în acel moment, a fost prima vizată de acest fenomen. În timpul celui de-al doilea război mondial, est-europenii au fost invitați să-și exprime liber antisemitismul, chiar și până la ultima consecință, crima. Aproape un milion de oameni au fost uciși, fără implicarea directă a autoritaților Germaniei naziste. Acest fenomen puțin cunoscut a fost denumit generic Holocaustul la Odessa"

Ceea ce părea la început inițierea unui experiment social sub pretextul realizării unui film documentar a devenit în timp un experiment personal și un fenomen din ce în ce mai greu de anticipat.  Am vrut să verific în ce măsură compatrioții mei români sunt dispuși să reflecteze asupra unui episod, represaliile de la Odessa din octombrie 1941, una dintre cele mai mari execuții în masă din timpul războiului și poate cel mai regretabil moment din istoria noastră modernă.

Ce se întâmplă cu filmul documentar când părăsește zona lui de confort ? Este asumarea istoriei un obiect de lux, o pierdere de vreme sau o șansă pentru România de azi?

Bio Florin Iepan

Florin Iepan s-a născut în 1968 la Timisoara și e absolvent al Academiei de Teatru și Film București. Regizor și producător, a lucrat la Sahia Film, Pro TV și TVR, este membru fondator și 1999 al SUB-CULT-URA, una din primele companii de producție independente din România (specializată numai în producția de filme documentare).

A conceput sau realizat peste 40 de filme documentare și producții TV, cu care a obținut mai multe premii în țară și străinătate, audiențe record pe TV, o parte din producțiile sale fiind difuzate de televiziuni din întreaga lume. Este unul din cei mai activi și constanți realizatori de film documentar din România.

După ce a absolvit în anul 2002 Discovery Campus Masterschool, s-a specializat în realizarea de coproducții internaționale de filme documentare. Este membru al European Documentary Network.