Cele 12 „revenge movies” din secțiunea Ochi pentru ochi concurează pentru Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film).
„Poate că răzbunarea e, cum se spune, arma prostului, dar ea e un dispozitiv cinematografic teribil de ofertant în cinema, grație dilemelor morale pe care, de cele mai multe ori, le antrenează. În buna tradiție a secțiunilor tematice de la TIFF, ediția actuală strânge laolaltă 12 revenge movies recente si tot atâtea studii de caz care pun în discuție legitimitatea și consecințele actelor vindicative. Dincolo de concentratul previzibil de violență tarantiniană, cruzime si comedie neagră, regăsit în majoritatea filmelor din secțiunea Ochi pentru ochi, mai există două tipuri de răzbunare cel puțin speciale: prin film (The Reunion) și prin sex (Cheatin’)”, explică directorul artistic Mihai Chirilov.
Ideea i-a venit lui Mihai Chirilov după ce a văzut, la Festivalul de la Locarno, filmul american independent Blue Ruin, de Jeremy Saulnier, adus în premieră la Cluj. Prezentat în Quinzaine des Réalisateurs, la Cannes, filmul a fost finanțat prin crowdfunding. De cronici excelente a avut parte Calvary, al lui John Michael McDonagh – proiectat la Sundance și Berlin – o comedie neagră despre un preot irlandez care află că va fi ucis chiar de la viitorul făptaș, venit la spovedanie. Cu doze serioase de umor negru vine și In Order of Disappearance – unul dintre favoriții din competiția Berlinalei - cu Stellan Skarsgaard în rolul unui tată care-și răzbună fiul.
Răzbunarea e motorul poveștii și în Harmony Lessons (Ursul de Argint pentru contribuție artistică – directorul de imagine Aziz Zhambakiyev), A Touch of Sin, de Jia Zhangke (Premiul pentru scenariu la Cannes 2013), Big Bad Wolves, un exercițiu de stil în materie de cruzime, recomandat de Quentin Tarantino, sau Killers, un thriller psihologic indonezian adus de la Sundance.
Teaserul secțiunii Ochi pentru ochi poate fi vizionat AICI.
Lista completa a filmelor din secțiunea Ochi pentru Ochi:
- Adulter/ Cheatin', r. Bill Plympton (SUA)
- Calvarul/ Calvary, r. John Michael McDonagh (Irlanda)
- În ordinea dispariției / In Order of Disappearance, r. Hans Petter Moland (Norvegia)
- Lecții de armonie/ Harmony Lessons, r. Emir Baigazin (Kazahstan-Germania-Franța)
- Luna de miere/ Honeymoon, r. Jan Hrebejk (Cehia-Slovacia)
- Lupoii cei răi/ Big Bad Wolves, r. Aharon Keshales, Navot Papushado (Israel)
- O urmă de păcat/ A Touch of Sin, r. Jia Zhangke (China)
- Psihopați/ Killers, r. Kimo Stamboel, Timo Tjahjanto (Indonezia-Japonia)
- Rabla albastră/ Blue Ruin, r. Jeremy Saulnier (SUA)
- Reuniunea de clasă/ The Reunion, r. Anna Odell (Suedia)
- Suspectul/ The Suspect, r. Shin-yeon Won (Coreea de Sud)
- Un pact/ A Pact, r. Denis Dercourt (Germania)