Una dintre cele mai aşteptate secţiuni de la TIFF 2011 este cea dedicată cinematografiei autohtone.
Timp de 3 zile, cinefilii se pot bucura de cele mai recente producţii româneşti, difuzate în premieră absolută în România, masterclass-uri, paneluri şi dezbateri susţinute de profesionişti din industria cinematografică. Selecţia din acest an, alcătuită de Directorul Artistic al Festivalului, Mihai Chirilov, cuprinde 12 filme de lung metraj şi 15 scurtmetraje.
La zece ani de la apariţia Noului Val de cineaşti români, publicul se va putea bucura de o proiecţie cu totul specială, a unui film perceput ca un moment cheie pentru cinematografia românească Marfa şi banii – debutul lui Cristi Puiu. Cinema Florin Piersic va găzdui astfel proiecţia-eveniment care deschide oficial Zilele Filmului Românesc, joi, 9 iunie de la ora 21:30, proiecţia la care vor participa atât regizorul cât şi echipa. Filmul spune povestea unui tânăr din Constanţa, care deţine propria afacere, şi îşi doreşte să se extindă prin achiziţionarea unui mic magazin. Un personaj influent îi oferă o sumă importantă de bani pentru un transport în aparenţă simplu: o geantă care trebuie dusă la Bucureşti, la o adresă precisă. Se pare însă că geanta conţine anumite lucruri care îi interesează şi pe alţii.
În rolurile principale se regăsesc actorii Dragoș Bucur, Ioana Flora și Alexandru Papadopol.
Cristi Puiu se va întâlni cu publicul, presa şi invitaţii festivalului în cadrul unei Lecţii de cinema pe care o va susţine vineri, 10 iunie, ora 11.00, la TIFF Lounge – Piaţa Unirii. De-a lungul a două ore Cristi Puiu va încânta audienţa împărtăşind poveşti şi momente cheie din experienţa sa şi lucrul la 3 cele trei lung metraje care îi poartă semnătura: Marfa şi banii (2001), Moartea domnului Lăzărescu (2005) şi Aurora (2010) precum şi la scurt metrajul Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea (2004) – film ce i-a adus Ursul de Aur pentru Cel mai bun scurt metraj la Festivalul de Film de la Berlin în 2004.