Bucureștenii și clujenii au răspuns pozitiv la propunerea organizatorilor de a petrece încă o noapte lungă în compania filmelor românești - comedii, drame, filme de referință din istoria cinematografiei autohtone, premiere şi avanpremiere – un program extrem de variat.
Peste 4.000 de spectatori au fost prezenți la cele 33 de spectacole organizate în 8 locații din capitală și 2 din Cluj-Napoca.
”Noaptea Albă a Filmului Românesc crește frumos! Cu fiecare ediţie nouă aducem un plus proiectului, reuşim să menţinem interesul crescut pentru filmele româneşti propuse spre vizionare şi accentuăm caracterul interactiv al Nopţii Albe, prin atragerea unui număr tot mai mare de cineaşti prezenţi la întâlnirea cu cinefilii. Noaptea Albă a Filmului Românesc este o ocazie unică prin care oferim tot mai multor producţii româneşti posibilitatea de a avea proiecţii de gală, în prezenţa realizatorilor, dedicate publicului larg, nu doar industriei”, a declarat Ramona Șărbu, project manager Noaptea Albă a Filmului Românesc.
America, venim!, cea mai așteptată comedie a toamnei, a fost primită cu mult entuziasm și voie bună de spectatorii prezenţi la Cinema Elvire Popesco, locaţia dovedindu-se a fi neîncăpătoare. Săli pline au adunat și filmele din secţiunea „Panoramă 2013”, precum Funeralii fericite (r.Horațiu Mălăele), Sunt o babă comunistă (r. Stere Gulea), Câinele Japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu).
Prezentă pentru a doua oară în cadrul evenimentului, locaţia Dianei 4 s-a dovedit a fi extrem de populară în rândul spectatorilor care au ales să vizioneze documentarele Afacerea Tănase (r. Ionuț Teianu), București, unde ești? (r. Vlad Petri) și City Tour (r. Andrei-Nicolae Teodorescu). Succes a avut și locația J’ai Bistrot, care a găzduit o selecţie de scurtmetraje româneşti și documentatul Experimentul București (r. Tom Wilson), cu terasa arhiplină.
Scurtmetrajele româneşti: Cai putere (r. Daniel Sandu), Ela, Panda şi Madam (r. Andrei Ştefan Răuţu), Brigada neagră (r. Andrei Nicolae Teodorescu), Idle (r. Raia Al Souliman), Mâine, Bach... (r. Mihnea Ciorică) și Treizeci ( r. Victor Dragomir) au fost apreciate de un număr mare de spectatori şi în Cluj-Napoca, la Casa TIFF.
De momente speciale, pline de emoție, au avut parte cei care au optat pentru Dolce far niente (r. Nae Caranfil), la Muzeul Țăranului Român, profitând de ocazia deosebită de a vedea acest film, în prezenţa regizorului, care a răspuns întrebărilor venite din public şi a mărturisit că și-ar dori să relanseze filmul în România.
Miezul Nopţii Albe i-a prins pe mulţi cinefili la Cinema Studio, interesaţi de poveştile despre „sfârşit”, vizionând astfel colecţia de scurtmetraje Scurt / 4: istorii de inimă neagră (O lume nouă, Trece şi prin perete, Kowalski, Să mori de dragoste rănită) în prezenţa regizorilor Andrei Creţulescu şi Iulia Rugină şi a producătoarei Ada Solomon.
Numărul mare de spectatori înregistraţi anual confirmă faptul că Noaptea Albă a Filmului Românesc a devenit un eveniment necesar, cu tradiție, apreciat de cinefili, de cineaşti, de distribuitorii de film, dar şi de mass-media, ce demonstrează că este una dintre cele mai de succes campanii de promovare a cinematografiei autohtone.
Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.