TIFF-ul devine pe 8 iunie destinaţia ideală pentru cei care vor să-şi petreacă timpul în compania unor filme de calitate, să admire cele mai impresionante expoziţii sau să se bucure până în zori de concerte de senzaţie.
De la ora 16:30, publicul clujean este invitat la VIP Lounge din Piaţa Unirii la vernisajul expoziţiei foto: 10 regizori, 10 ani de cinema belgian francofon, anii 2000.
Multitudinea de genuri cinematografice de la comedii, thrillere, drame, animaţii remarcate în perioada 2000-2010, este una dintre trăsăturile definitorii ale cinematografiei belgiane-francofone. Deşi atât de diferite prin gen si stil, toate producţiile se remarcă prin impactul pe care îl exercită asupra spectatorilor.
Expoziţia surprinde toate aceste aspecte ale cinema-ului belgian francofon, pe cât de diversificat, pe atât de fascinant. După vernisaj, expoziţia se va muta la TIFF Meeting Point, unde va putea fi admirată până pe data de 12 iunie.
Tot la TIFF Meeting Point, de la ora 17:30, un alt vernisaj expoziţional va încânta privirile celor prezenţi: Imagine şi Imaginare – Lumea filmului văzută de Pat York. Soţia celebrului actor Michael York aduce în faţa obiectivului personalităţi de marcă din lumea filmului, precum Sean Connery, Federico Fellini, Jane Fonda, Henry Fonda, Whoopi Goldberg, Anthony Hopkins, John Huston, Anjelica Huston, Gene Kelly, George Lucas, Liza Minnelli, Jack Nicholson, Laurence Olivier, Tom Stoppard, Barbra Streisand, John Travolta, Andy Warhol şi Michael York.
Realizate pe parcursul a patru decenii, imaginile apărute în publicaţii precum Vogue, Time, Newsweek, Life, Town and Country, Playboy, Elle, Harper’s Bazaar, Vogue Hommes, The London Times, The Independent on Sunday sau Stern se constituie într-un dialog sincer, simplu, depăşind aparenţele pentru a surprinde partea esenţială, umană, universală.
Hotel Continental va găzdui de la ora 19:00 expoziţia Afişe de film românesc de Klára Tamás ce readuce în atenţia publicului festivalului o perspectivă inedită asupra unora dintre filmele clasice ale cinematografiei româneşti. O colecţie impresionantă de postere realizate pentru pelicule autohtone distribuite în ţară şi străinătate pe parcursul Epocii de Aur.
De asemenea, mult-discutatul album al lui Christopher Landry, Marele ecran în Epoca de Aur. Afişe de film românesc între 1965 şi 1989, va fi, de asemenea, lansat oficial la Cluj-Napoca în cadrul vernisajului programat pe 8 iunie.
A doua ediţie a Competiţiei dedicate artiştilor locali a ajuns la final. De la ora 20:30, în cadrul Ceremoniei de Premiere de la Fabrica de Pensule, vor fi anunţate atât producţia câştigătoare a Marelui Premiu, cât şi filmul care va primi Menţiunea specială oferită de la Fabrica de Pensule. Nu în ultimul rând, publicul va putea urmări o selecţie a filmelor clujene care au luptat anul acesta pentru Trofeul în valoare de 1500 de euro.
Cinema Arta va găzdui de la ora 17:00 un documentar cutremurător, a cărui regie o semnează Nicolae Mărgineanu: Demascarea. Primul film despre perioada în care peste 600 de studenţi români au fost trimişi la reeducare în închisoarea de la Piteşti, între 1949 şi 1951.
Tot pe 8 iunie debutează cea de-a doua ediţie AlternaTIFF. De la ora 21:00, atmosfera de la TIFF Meeting Point va fi încinsă de Jedam, o trupă provenind dintr-o zonă plină de influenţe culturale, care îmbină elegant tradiţia locală cu elemente folk, rock sau acid-jazz.
La 22:30, AlternaTIFF îi aduce la Boiler Club pe cei de la Anima Sound System, una dintre cele mai faimoase trupe de electro din Sud Estul Europei.