Începând cu acest an, 10 actori care s-au remarcat în teatrele din țară, dar care nu au avut până acum șansa afirmării în filmul românesc, vor fi prezentați profesioniștilor din lumea filmului și publicului din Cluj, la TIFF.
Într-o țară care și-a concentrat viața culturală în Capitală, șansele ca artiștii din alte orașe să fie descoperiți și recunoscuți pentru talentul lor sunt reduse. În teatrele din afara Bucureștiului, zeci de actori fac performanță pe scenă și au potențial pentru cinema, însă doar întâmplarea i-ar aduce pe platourile de filmare. TIFF și-a propus să-i aducă mai aproape de marele ecran și, implicit, de un public mai larg, care să se bucure de talentul lor.
„Există foarte mulți actori talentați, dar puțini apucă să joace în filme. Regizorii de film nu prea vin la teatru. Directorii de casting din București nu prea merg nici ei la teatru. Mai ales în provincie. Ce șanse are un tânăr sau consacrat actor din Iași, Oradea sau Brăila să joace în filme? Cine să îl descopere? Dacă vom privi în urmă la ultimii 10 ani de film românesc, vom descoperi puține revelații și mulți actori care se mută dintr-o distribuție în alta”, declară Tudor Giurgiu, președintele festivalului și inițiatorul proiectului.
În acest context, deși recunoscuți pe plan local, actori talentați ca Teodor Corban, Mircea Andreescu sau Ion Sapdaru și-au câștigat renumele abia după rolurile interpretate în filme românești.
„Sunt oameni făcuți pentru film și sunt oameni făcuţi pentru teatru… Nu trebuie să te superi pe nimeni, nu trebuie să o iei ca pe o nereușită in viață… Cine știe, poate că la 60 de ani o sa fac și eu un film bun. Am tot timpul din lume să aștept. Teatrul și filmul sunt două lucruri diferite. Iar actorii de teatru nu sunt tocmai cei mai fericiți în film. Decât dacă sunt foarte, foarte buni”, este de părere unul dintre cei mai apreciați tineri actori români, Marius Manole.
Intenția proiectului 10 pentru FILM este tocmai aceea de a-i prezenta lumii pe cei mai talentați dintre performerii de pe scenele din țară, indiferent de vârstă, aflați la debut sau cu roluri minore avute deja în filme românești. O atenție specială va fi acordată și actorilor de la Teatrul Național și Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, în selecție urmând să se regăsească și două nume de la aceste teatre.
Cei 10 pentru FILM vor fi propuși și selectați de un grup de profesioniști din teatru și film: Tudor Giurgiu (regizor şi producător), Irina-Margareta Nistor (critic de film), Andreea Iacob (dramaturg şi regizor de teatru), criticii de teatru Oltiţa Cîntec, Cristina Rusiecki şi Andreea Dumitru, şi Răzvan Penescu (editor al portalului Liternet).
Actorii selectaţi vor beneficia de materiale de prezentare la TIFF 2012: broșuri, fotografii realizate într-un studio profesionist și clipuri. Între 7 și 10 iunie, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, aceștia vor participa la o serie de workshopuri și întâlniri şi vor fi prezentaţi publicului, jurnaliștilor şi oamenilor care le-ar putea schimba carierele - regizori, producători români și străini, directori de casting şi agenţi.