MushuROI, cel mai mare hub creativ din Transilvania, găzduiește pe 23 Noiembrie un Masterclass susținut de regizorul Tudor Giurgiu, fondatorul Transilvania International Film Festival (TIFF). Evenimentul susținut de Vodafone și TIFF își propune să le ofere o experiență unică specialiștilor, dar și tinerilor aflați la început de drum în industria cinematografică.
Masterclass-ul cu tema „Producția de film și evenimente culturale versus marketing și distribuție în era digitală” este adresat în mod special persoanelor cu experiență în domeniu (film, festivaluri, comunicare, evenimente) sau celor care sunt interesați de o experiență sau carieră în aceste domenii. Participarea va fi limitată la aproximativ 30 persoane/masterclass și va fi operată o selecție în prealabil.
„Clujul este foarte aproape de sufletul meu și are o semnificație aparte pentru mine, mai cu seamă că destinul TIFF (Festivalul Internațional de Film Transilvania) se leagă de orașul de la poalele Feleacului. De aceea, este întotdeauna o reală plăcere pentru mine să revăd sau să cunosc oameni minunați din comunitatea clujeană. De această dată, sunt bucuros să fiu prezent la MushuROI, hub-ul creativ din Cluj-Napoca, pentru a susține un masterclass despre industria filmului, evenimente culturale și adaptarea lor la era digitală pe care o traversăm. Sunt încrezător că în următorii ani, poate și grație acestui masterclass, vom auzi de nume noi în industrie, care vin de la Cluj. ”- declară regizorul Tudor Giurgiu, fondatorul TIFF.
“Vodafone România este parte a comunității creative MushuROI și suntem mândri să oferim acesteia o experiență legată de un alt parteneriat puternic, cu TIFF, și cu inițiatorul acestuia, regizorul Tudor Giurgiu. Acest eveniment este parte a promisiunii Vodafone de a se implica și susține proiecte creative care schimbă fața României. ”- a declarat Alexandra Olaru, Director Legal & External Affairs Vodafone România
Pe lângă acest masterclass, cu sprijinul Vodafone și TIFF, MushuROI va facilita proiecția filmului românesc Metronom, semnat de regizorul Alexandru Belc și distins la Cannes cu premiul pentru regie în cadrul secțiunii Un Certain Regard. Prin intermediul acestei proiecții, MushuROI își propune să aducă laolată cât mai multi tineri clujeni pasionați de regie și film, dar și studenți înscriși la facultățile de profil.
"Ne onorează și ne bucură șansa de a găzdui acest creative gathering cu focus pe cinematografie și să vedem în același timp cum mushuroiul își intră ușor în rolul de "sens giratoriu" în care se întâlnesc și se intersectează creativi, idei, proiecte și entități din zona industriilor creative. Asfel, sunt convins că Masterclass-ul propus de Tudor Giurgiu, fondatorul TIFF, abordând un subiect fierbinte atât pentru industria filmului, cât și pentru cei care activează în comunicare sau management de evenimente, va reuni cu siguranță o audiență interesată și interesantă în același timp. Transferul de know how, conectarea și comunicarea dintre content makeri, proiecte sau entități sunt elemente esențiale pentru succesul oricărui proiect sau cariere din domeniul creativ și suntem încântați să regăsim din nou alături de comunitatea creativă din Cluj, pe Vodafone România, ca un partener și susținător omniprezent ." a spus Sani Stranszky, Inițiator MushuROI Hub
Proiecția va fi urmată de o sesiune de Q&A, în timpul căreia participanții vor avea oportunitatea de a adresa întrebări lui Mihnea Moldoveanu și Șerban Lazarovici, doi dintre actorii care fac parte din distribuția Metronom.
MushuROI creative hub este un concept inițiat de Sani Stranszky, dezvoltat împreună cu mai multe minți creative și strategice din Cluj Napoca, cu sprijinul unor parteneri ca UniCredit Bank, Vodafone, Visa sau Kronospan și reprezintă un efort colectiv de a reconverti inteligent un spațiu de patrimoniu industrial în suprafața de ~2200m2 din fosta platformă Clujana, într-un hub creativ interdisciplinar, cu multiple spații, funcțiuni și activități complementare, din sfera industriilor creative.
Vodafone România este o divizie a Vodafone Group, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii de telecomunicații și tehnologie din lume, cu o vastă experiență în comunicații, convergență și Internet of Things, precum și în promovarea serviciilor financiare mobile și transformarea digitală pe piețele emergente. Vodafone este prezent în România din 1997. De-a lungul anilor, operatorul a investit în inovație și este primul care a furnizat serviciile de GPRS (2001), 3G (2005), 4G (2012) si 5G (2019). Printre premierele Vodafone România pe piața locală se numără primul serviciu de call center (1997), prima fundație corporativă (1998), lansarea serviciului de SMS, a celui de date și fax în 1998, primul sistem de recunoaștere automată a discursului (2014), prima rețea NB-IoT (2018) și prima rețea 5G (2019). Începând din 2019, Vodafone Romania a devenit operator de servicii convergente.
Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este primul și cel mai mare festival de lungmetraj din România, fondat în 2002, la Cluj-Napoca. TIFF înseamnă 10 zile de proiecții de film în premieră, concerte, cine-concerte și întâlniri cu unii dintre cei mai importanți cineaști contemporani. În cele 21 de ediții, TIFF a avut ca invitați actori și regizori celebri, nume care au făcut istorie în cinema, ca Alain Delon, Sophia Loren, Nicolas Cage, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale,Fanny Ardant, Geraldine Chaplin sau Wim Wenders. Acreditarea oferită în 2011 de către Federația Internațională a Asociațiilor Producătorilor de Film (FIAPF) plasează festivalul printre cele mai importante 40 de festivaluri de film ale lumii. În 2022, 130.000 de spectatori s-au bucurat de evenimentele TIFF. Începând din 2019, TIFF deține propria platformă de streaming, TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro), o inițiativă singulară în regiune, ce aduce filmele independente mai aproape de publicul lor, pe tot parcursul anului.
“Metronom” este debutul în lungmetrajul de ficţiune al regizorului Alexandru Belc, cunoscut până acum pentru documentarele “Cinema, mon amour” (2015) şi “8 martie” (2012).
Filmul îi are în distribuţie pe Mara Bugarin, Şerban Lazarovici, Mara Vicol, Vlad Ivanov, Mihai Călin şi Andreea Bibiri. Imaginea este semnată de Tudor Vladimir Panduru. Filmul spune povestea a doi liceeni care se iubesc şi scriu scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă, în timp ce Ţiriac şi Năstase joacă Finala Cupei Davis împotriva Americii în 1972. Când băiatul primeşte aprobarea să plece definitiv din ţară, împreună cu familia, cei doi tineri ştiu că trebuie să se despartă, dar nu se aşteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viaţă.
“Metronom” este o producţie Strada Film Internaţional (România), Midralgar (Franţa) şi Chainsaw Europe, realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi La Region Nouvelle-Aquitaine şi cu suportul Catena, OMD România şi Friesland Câmpina.