În completarea proiecţiei filmului Balkan's Digest (regia Ionuţ Piţurescu), un concert fusion inedit şi intens „deschide” din punct de vedere muzical Ziua Diversităţii la TIFF: duminică, 5 iunie, de la ora 19:30, pe scena de la TIFF Meeting Point (curtea Muzeului Naţional de Artă), grupurile Biokolective Swing (România) şi Balkan Morgana (R.Macedonia, Serbia) promit un spectacol de mişcare şi sunet memorabil. Dacă Românii de la Biokolective Swing se remarcă printr-un repertoriu arhaic, bazat pe muzică realizată din folosirea unor instrumente extrem de rare astăzi, precum cobza, cavalele, gorduna, tilinca sau braciul, muzicienii de la Balkan Morgana au un sound tipic spaţiului sud-est european, recuperând melodii aromâneşti interpretate cu accente de virtuozitate, la lăută arabă, clarinet, ney şi percuţii. Intrarea la concertul susţinut de cele două formaţii balcanice este liberă.
Primul weekend al ediţiei TIFF cu numărul 10 culminează cu un concert de zile mari, duminică, 5 iunie, ora 23.00, la Euphoria Music Hall, în cadrul Zilei Diversităţii: cunoscuta formaţie din Turcia Baba Zula concertează la Cluj-Napoca alături de una dintre cele mai cunoscute trupe din Transilvania - Nightlosers.
Show-urile Baba Zula, susţinute pe sute de scene din întreaga lume oferă o experienţă audiovizuală completă, prestaţiile lor susţinute în costumaţii extravagante fiind însoţite de dansuri din buric, teatru, poezie şi VJ-ing live. Sound-ul lor Dub Oriental este rezultatul unui amestec de instrumente tradiţionale cu muzică electro sau reggae. În ciuda unei aparenţe cu totul exotice, muzica celor de la Baba Zula îşi are rădăcinile atât în tradiţia orientală, cât şi în semnificaţia şi sonoritatea rock'n'roll-ului din anii '60. Pentru stilul lor extrem de bine definit, au fost incluşi în documentarul Dincolo de Pod (2005), semnat de Fatih Akin, o radiografie a celor mai importante curente ale muzicii turceşti contemporane.
Formaţia de blues transilvănean Nightlosers combină temele şi sunetele muzicii tradiţionale ardeleneşti cu cele ale muzicii americane. Trei albume de studio, dar şi sute de concerte susţinute în ţară şi peste hotare au adus consacrarea uneia dintre cele mai originale formaţii româneşti a ultimelor două decenii, ale cărei partituri includ vioara, chitara electrică, bateria, dar şi muzicuţa sau placa de spălat rufe.